LØFTER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil bedre forholdet til Kina. Han sier det ikke har vært kontakt på utenriksministernivå på et år. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
LØFTER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil bedre forholdet til Kina. Han sier det ikke har vært kontakt på utenriksministernivå på et år. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Jonas vil bedre forholdet til Kina

- Vi har ikke hatt politiske kontakter på mitt nivå på et år. Det er en situasjon vi må prøve å komme ut av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kronikk og i et intervju med Dagens Næringsliv tirsdag kommer Støre med et bredt anlagt utspill for å forsøke å gjenopprette et mer normalt forhold til Kina.

Men på spørsmål fra NTB om han allerede har fremmet disse synspunktene overfor Kina og om han i så fall har fått noen reaksjoner, svarer Støre:

- Vi har diplomatiske kontakter. Men realitetene er at vi ikke har hatt politiske kontakter på mitt nivå på et år. Det er en situasjon vi må prøve å komme ut av.

Naturlig overblikk - Det er naturlig å ta et overblikk over situasjonen ett år etter at forbindelsene mellom Norge og Kina opplevde bråstopp. Jeg vil gi uttrykk for at det er en unormal tilstand at to land med våre roller og ambisjoner ikke har politiske forbindelser. Dette ønsker jeg å sette søkelys på med den hensikt å komme i gang med normale forbindelser der vi kan ha våre enigheter og uenigheter på en normal måte, sier Støre til NTB.

- Det har ikke vært nullpunkt i den diplomatiske kontakten, men jeg synes ikke det har vært naturlig med denne åpne analysen før nå. Jeg gjør det på en ærlig måte. Jeg forsøker både å ta kinesernes syn på alvor og markere hvor Norge står, tilføyer han.

Ikke på kne Støre vil ikke være med på at utspillet kan tolkes som at Norge bøyer kne for Kina.

- Da må du påvise hvor det ligger hen, sier Støre, som tirsdag var i Narvik på vei til ministermøte i Barentsrådet i Kiruna.

Han vil på telefon ikke utdype sin uttalelse til Dagens Næringsliv om at «vi har forstått de kinesiske reaksjonene», men viser til kronikken.

Kina har forlangt at Norge må beklage tildelingen av Nobels fredspris i 2010 til Liu Xiaobo før forbindelsene kan normaliseres.

Støres kronikk inneholder ingen beklagelse, men understreker sterkt Den Norske Nobelkomiteens uavhengighet av norske myndigheter.

Se framover Støre skriver i kronikken i Dagens Næringsliv at både Norge og Kina er tjent med at forholdet normaliseres.

«Vi er vel kjent med hverandres synspunkter. Nå er tiden inne til å se fremover», skriver utenriksministeren.

Etter at den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i fjor, har forholdet mellom Norge og Kina vært iskaldt. Støre bekrefter overfor avisa at han de siste to ukene har jobbet med et nytt budskap for å komme Kina i møte og som han håper gradvis vil reparere forbindelsene.

- Det er unaturlig og uholdbart for Norge og Kina å ha nedfrossede politiske forbindelser. Det er stor kontrast til det vi hadde fram til fjorårets fredspris.

Realiteten i dag er at de politiske forbindelsene er på et lavmål. Det betyr at vi fra norsk side har mindre tilgang, og at påvirkning på alle områder er på et minimum. Generelt ser vi økende handel også i 2011, men dagens situasjon begrenser vår mulighet til å være til stede for vårt næringsliv. Det er en realitet, sier Støre.

(NTB)

MEKTIG: Norge ønsker å bedre forholdet til Wen Jiabao og Kina - her med Vladimir Putin i dag. Foto: AFP/Scanpix
MEKTIG: Norge ønsker å bedre forholdet til Wen Jiabao og Kina - her med Vladimir Putin i dag. Foto: AFP/Scanpix Vis mer