Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jonas vil ha en time gym i skolen hver dag

Ap best på å fremme folkehelse, ifølge en undersøkelse for Norsk Friluftsliv.

AKTIV: Ap-leder Jonas Gahr Støre holder seg i form, her en pause i fotballtreninga sammen med bl.a. finanspolitisk rådgiver Harald Jakobsen. En undersøkelse for Norsk Friluftsliv viser at velgerne mener Ap har den beste folkehelsepolitikken. Ap og regjeringen er enige om at mer fyisk aktivitet er nødvendig for å bedre folkehelsa. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
AKTIV: Ap-leder Jonas Gahr Støre holder seg i form, her en pause i fotballtreninga sammen med bl.a. finanspolitisk rådgiver Harald Jakobsen. En undersøkelse for Norsk Friluftsliv viser at velgerne mener Ap har den beste folkehelsepolitikken. Ap og regjeringen er enige om at mer fyisk aktivitet er nødvendig for å bedre folkehelsa. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 30 prosent av velgerne mener Ap er best på å fremme folkehelse. Av de som har tatt standpunkt, mener over halvparten at Ap er best.

Blant Høyres velgere er det også 12 prosent som mener at Ap har den beste folkehelsepolitikken. Dette viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Norsk Friluftsliv.

Fellesorganisasjonen for 15 norske frivillige friluftslivsorganisasjoner er ifølge generalsekretær Lasse Heimdal den viktigste «produsent» av aktivitet og fritidstilbud.

- Rett til såpe og rent vann - Det er veldig motiverende tall, sier Ap-leder og tidligere helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre. Han mener forklaringen på at velgerne holder Ap som det beste folkehelsepartiet, er både er en lang og en kort historie.

- Folkehelse har vært en del av arbeiderbevegelsens satsing fra starten. Da handlet det om rett til såpe og rett til rent vann. Og så håper jeg jo at det arbeidet vi gjorde i helse- og omsorgsdepartementet i 2012 ved å legge større vekt på forebygging, og samhandlingsreformen, har hatt betydning.

Friluftsliv - Jeg var opptatt å understreke at en helseminister ikke bare er sykehusminister, men også minister for folkehelse. Folkehelse er en stor ressurs. Vi la fram en stortingsmelding, og jeg vektla i alle møter at det ofte handler om enkle valg.

Når folk blir spurt om hva som skal til for at de kommer i gang med fysisk aktivitet, svarer de ikke dyre treningssentre, men friluftsliv. Økt aktivitet gir positiv effekt raskt, både på den mentale og den fysiske helsen.

Trening i skolen - Hva kan myndighetene gjøre for å bedre folkehelsa?

- Det er en utfordring i en tid med nett og medier som betyr mye stillesitting, særlig for unge mennesker. Derfor går Ap inn for en times fysisk trening i skolen hver dag. Kommunene må legge til rette for fysisk aktivitet, og arbeidslivets parter må legge til rette for fysisk aktivitet på jobben. Det gir lavere sykefravær. Og så handler det om egne valg, sier Støre.

- Ap tydeligst Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv tror målingen er uttrykk for at Ap har vært tydeligst på folkehelsespørsmål.

- Blant egne velgere mener 60 prosent at partiet er best på dette feltet, mens bare 30 prosent av Høyres velgere og 30 prosent av Frps velgere mener deres parti er best, sier Heimdal.

Livsstilssykdommer Han viser til at usunn livsstil fører til sykdom, og at 60-70 prosent av sykehusinnleggelsene skyldes livsstilssykdommer.

Tiltak som ifølge Heimdal kan gjøres omgående, er:

•Sikre en time fysisk aktivitet i skolen hver dag.
•Legge til rette for at alle kan bevege seg i hverdagen, enten til fots eller på sykkel.
•Når byene vokser, må det satses nok på grøntarealer, trygge gang- og sykkelveier til skole og barnehager.
•Politikerne må gå foran med tiltak som kan gjøre sunne hverdagsvalg lettere og holde folk friske.

Bred enighet 41 prosent av de spurte i undersøkelsen har ikke noen mening om hvilket parti som er best på folkehelse.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener tallene viser at velgerne ikke oppfatter folkehelse som et politisk stridstema, men at det er bred enighet om betydningen av god folkehelse. Han sier regjeringen neste år vil komme med sin stortingsmelding om folkehelse.

Kutter salt - Da blir det mer oppmerksomhet om temaet. Men mye av det Norsk Friluftsliv ønsker, gjør vi nå i budsjettet og ikke minst gjennom budsjettavtalen.

SUNNE VALG: Helse- og omsorgsminister Bent Høie jobber sammen med matkjedene for å legge til rette for sunne matvalg, og vil sammen med kunnskapsmininster Torbjørn Røe Isaksen legge til rette for mer fysisk aktivitet i skolen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SUNNE VALG: Helse- og omsorgsminister Bent Høie jobber sammen med matkjedene for å legge til rette for sunne matvalg, og vil sammen med kunnskapsmininster Torbjørn Røe Isaksen legge til rette for mer fysisk aktivitet i skolen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Når det gjelder fysisk akvititet i skolen så drøfter jeg med kunnskapsminister Torbjøn Røe Isaksen nå hvordan vi bedre kan legge til rette for det.

Sunne matvalg - Vi har også et viktig samarbeid med næringsmiddelindustrien og kjedene som selger mat. Vi har nå fått en avtale om redusert saltinnhold i mat, og vi jobber videre med de som produserer og selger mat om tiltak for at det skal bli lettere å gjøre sunne valg, sier Høie.

Norge har sluttet seg til WHOs målsetting om å redusere for tidlig død av ikke smittsomme sykdommer som kreft, kols, diabetes og hjertekarsykdommer med 25 prosent innen 2025. Da må risikoen knyttet til tobakk, alkohol, inaktivitet, usunt kosthold og fedme reduseres. En reduksjon i folks saltinntak vil gi betydelige helsegevinster, mener WHO.

BEST Ap-leder Jonas Gahr Støre får en påskjønnelse fra Lasse Heimdal i Norsk Frilufgsliv for at Ap scorer best på folkehelsepolitikk. Foto: Lill Haugen
BEST Ap-leder Jonas Gahr Støre får en påskjønnelse fra Lasse Heimdal i Norsk Frilufgsliv for at Ap scorer best på folkehelsepolitikk. Foto: Lill Haugen Vis mer