Ap ut mot salg av Norge:

Jonas vil stoppe Siv og Ernas «salg av Norge»

Statsbedriftene skal ha en nøkkelrolle i omstillingen av norsk næringsliv. Ap vil sette en stopper for privatisering av statsbedrifter og salg av Norge.

MODERNE: Jonas Gahr Støre mener det er moderne og framtidsrettet å bruke de statlige bedriftene i byggingen av Norge. Ap lover velgerne å opprettholde et sterkt statlig eierskap som sikrer kontroll kontroll over naturressurser og viktig infrastruktur og eierskap i strategisk viktige industribedrifter. Ap lover å stoppe de de kaller regjeringens salg av Norge. Her taler Støre på 150 års-jubileet til Dyrsku'n i Seljord. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MODERNE: Jonas Gahr Støre mener det er moderne og framtidsrettet å bruke de statlige bedriftene i byggingen av Norge. Ap lover velgerne å opprettholde et sterkt statlig eierskap som sikrer kontroll kontroll over naturressurser og viktig infrastruktur og eierskap i strategisk viktige industribedrifter. Ap lover å stoppe de de kaller regjeringens salg av Norge. Her taler Støre på 150 års-jubileet til Dyrsku'n i Seljord. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet. I partiprogrammet for neste stortingsperiode vil Ap tydeliggjøre statens rolle som eier og som lokomotiv i bygging av landet.

- Slår en Høyre og Frp sin politikk sammen, er det overhodet ikke tvil om at presset på å privatisere og selge våre naturressurser vil øke. Arbeiderpartiet vil sette en stopper for deres forslag om salg av Norge. Ap vil at vi skal eie vann, skog og fisk sammen, sier Støre til Dagbladet.

Bygge Norge

I dag samles Aps landsstyre. På møtet vil Støre snakke om arbeidet med nytt partiprogram. Støre sier at Ap nå tydeliggjør statsselskapenes nøkkelrolle i byggingen og omstillingen av Norge.

- Da Høyre/Frp-regjeringen i 2015 la fram sin eierskapsmelding, varslet de at de ville selge seg ned i Kongsberg Gruppen, i Telenor og i Statskog, og at de ville selge Flytoget. Det møtte sterke protester, og måtte gjøre retrett. Men vi vet hva de ønsker. Nå har Høyres programkomité foreslått å delprivatisere Statkraft.

Men staten trenger ikke det nedsalget, og det er ikke slik at nedsalg av statlige eierandeler i nøkkelindustrier øker det private norske eierskapet. Ofte blir det ansiktsløse, utenlandske fond som kommer inn. I opptakten til valgkampen vil jeg tydeliggjøre Aps posisjon: Vi vil at Statkraft fortsatt skal eies av fellesskapet. Vi sier nei til å selge arvesølvet, sier Støre.

De store statsbedriftene skal få en sterkere og tydeligere rolle i Aps industri- og næringslivspolitikk.

- Kongsberg Gruppen, Telenor og Hydro, dette er selskaper som er ledende på sine områder, og som vil være lokomotiver i omstillingen. Det er Hydro som nå går i front på Karmøy med ny og klimavennlig teknologi i i aluminiumsproduksjonen. Kongsberg Gruppen har undervannsteknologi for havrommet, og Stakraft er sentral innenfor fornybarsatsingen i Europa. Telenor er en spydspiss i telekommunikasjon.

- Høyre er 80-talls

Støre avviser at en tydeligere satsing på statlig eierskap er venstredreining.

- Dette handler om å ha ambisjoner for Norge. Det handler om å sikre trygghet for arbeid og verdiskaping. Vi er pragmatiske i forhold til hvordan eierskapet er innrettet. Men Høyre og Frp har jo en form for «statlig eierskapsangst».

- Høyre mener at Aps store satsing på statsselskapene er 70-tallspolitikk, hva sier du til det?

- Våre heleide og delvis eide selskaper gjør det bra kommersielt. De er høyt verdsatt i markedene. Og de er ledende i sine sektorer. Det jeg hører av Høyre, er ideologien fra 80-tallet, om at bare du får kvittet deg med statlig eierskap, så skal markedet ordne opp.

Alle land som har prøvd den veien, har kommet dårligere ut enn oss. Å ta ned det statlige eierskapet nå, er en veldig dårlig idé. For de teknologiske skiftene som kommer, er så dype og fundamentale.

Må ta samfunnsansvar

- Hva betyr det konkret at selskapene som staten eier, skal ta samfunnsansvar?

- De skal drive profesjonelt og forretningsmessig. Det skal ikke være noe eget regelverk for statlige selskaper. Men eieren må forvente at den grunnleggende samfunnskontrakten i Norge finnes igjen i disse bedriftene. De må ha et regulert arbeidsmiljø og ordnede forhold på arbeidsplassen. Et eksempel er at når hele næringslivet roper opp etter flere fagarbeidere, så må de offentlig eide bedriftene gå foran. Men samfunnsansvar kan bety at de må Å ta inn lærlinger, sier Støre.

Vann

Ap vil at Statkraft forblir eid av staten, og at inntektene fra vannkraften tilhører det norske folk

- Statkraft må sikres langsiktighet for å kunne utvikle seg videre som selskap i Norge og utlandet. Det er helt naturlig at private investerer sammen med Statkraft i ny fornybar energi. Men det må skje uten at vannkraftressursene og inntektene fra disse tas ut av fellesskapets hender, sier Støre.

Private utenlandskabler

- Frp og Høyre har foreslått å la private eie utenlandskabler. Det er vi mot: Norske strømkunder skal ikke betale regninga for at private skal tjene på strømhandel, sier Støre.

Skog

Fortsatt sterkt statlig eierskap av Norges skoger skal sikre felles muligheter for jakt, fiske og friluftsliv. Statsskog skal ikke privatiseres.

Fisk

Ap vil være garantist for at fiskeressursene skal tilhøre fellesskapet. Fiskeflåten skal eies av fiskerne, og nasjonalitetskravet opprettholdes. Ap sier nei til evigvarende kvoter.

- Vi vil arbeide for en lønnsom fiskerisektor, både i fangstleddet og i industrien. Men vi må ikke sette oss i en situasjon hvor kvoter kan havne på utenlandske hender. Fisken er en evigvarende norsk ressurs, sier Støre.

STATLIG EIERSKAP: Statsselskapene skal være lokomotiver i byggingen og omstillingen av landet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Neste periodes partiprogram er ett av temaene på dagens landsstyremøte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STATLIG EIERSKAP: Statsselskapene skal være lokomotiver i byggingen og omstillingen av landet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Neste periodes partiprogram er ett av temaene på dagens landsstyremøte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer