Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jonny (40) ble funnet død i elva etter at han ble nektet innleggelse

De pårørende etter den psykisk syke mannen går til sak.

FAMILIEKJÆR: Jonny Skar (40) var ifølge familien snill, omtenksom og særlig opptatt av onkelbarna sine. Her er han avbildet sammen med sin bors datter Guro Lundereng Skar (13), i jula 2006. Foto: PRIVAT
FAMILIEKJÆR: Jonny Skar (40) var ifølge familien snill, omtenksom og særlig opptatt av onkelbarna sine. Her er han avbildet sammen med sin bors datter Guro Lundereng Skar (13), i jula 2006. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): Lørdag 11. juli ble Jonny Skar (40) funnet død i elva Namsen. Det er ikke mulig å fastslå om han tok sitt eget liv eller om han døde i en badeulykke.

I en årrekke slet han med alvorlige psykiske problemer. Han var diagnostisert schizofren, og det siste året hadde han vært nærmest sammenhengende syk med flere innleggelser på psykiatrisk avdeling.

- De siste 14 dagene han levde var psykosen sterkt økende. Jonny så flere hoder når han så seg i speilet, ver redd for enkelte bilder og nærmest rensket leiligheten sin. Han viste aggresjon og adferd han aldri tidligere hadde hatt og vandret ute om nettene, sier broren Roger Skar til Dagbladet.

Kjempet for innleggelse
Etter en utagerende episode valgte pleierne på omsorgsboligen Jonny bodde i å tilkalle politiet.

- I møte med kommunen fikk vi opplyst at politiet hadde gitt uttrykk for at han var så syk at han ikke hadde noe hjemme å gjøre, sier Roger Skar.

Også familien så at Jonny skulle vært innlagt. Onsdagen før han døde, kontaktet broren pleierne i omsorgsboligen hvor han bodde og uttrykte sin bekymring.

Fredag 10. juli klarte en pleier å komme i kontakt med en psykiatrisk sykepleier ved psykoseteamet på sykehuset i Namsos som videre kontaktet psykiatrisk avdeling på Namdal sykehus.

- Psykiatrisk sykepleier snakket med en «forvakt» som tok kontakt med ansvarlig psykiater på «bakvakt». Etter fire telefoner får min brors pleier endelig nei til innleggelse, sier Roger Skar.

Han er ikke i tvil om at broren fremdeles hadde vært i live dersom han hadde blitt innlagt.

- Den ansvarlige psykiateren påstår at han spurte om det forelå fare for selvmord, men at han fikk nei på dette spørsmålet. Selvmordsfare er kriteriet for å bli innlagt i helga, men ifølge pleieren ble det aldri spurt om dette, sier Roger Skar.

- Sviktet
Etter brorens død ble han oppmerksom på at psykiateren og pleieren hadde ulik oppfatning av hva som ble sagt og gjort. Derfor ba Skar om og fikk et møte med ansvarlig psykiater, ledelse og pleiere fra omsorgsboligen og fagsjef for helse- og sosial i Overhalla kommune.

- Psykiateren sto på at han hadde gjort en profesjonell vurdering ut fra den informasjonen han hadde fått. Pleieren sto på at hun aldri ble spurt om selvmordsfare.

- Vi mener at systemet har sviktet fullstendig. Som familiemedlem er jeg ikke i tvil om at de som jobbet med Jonny til daglig var best skikket til å vurdere om han trengte innleggelse, sier Roger Skar.

Han mener det er et paradoks at psykisk psyke ofte har det verst i helger og høytider, når helseapparatet har lavere kapasitet til å motta dem.

- Man vet at 10 prosent av schizofrene tar livet av seg. Da må det ringe ei alarmklokke når en schizofren har stigende psykose. Det er dessuten vanskelig å spørre en schizofren pasient om han har tanker om selvmord. Sinnstilstanden varierer fra øyeblikk til øyeblikk, sier Skar.

Familien velger å gå ut med Jonnys historie for å hjelpe andre i samme situasjon.

- Vi ønsker at alle som plages av liknende lidelse skal ha et selvfølgelig tilbud om døgnkontinuerlig tilsyn, uten å måtte slåss for å komme inn. Også ved tidligere anledninger har vi måttet krangle for å få Jonny innlagt, sier Roger Skar.

Familien har søkt juridisk bistand hos advokat Edmund Asbøll. Torsdag i forrige uke poletianmeldte de ansvarlig psykiater.

- Det ligger en systemsvakhet i at bekymringsmeldingen måtte gjennom hele fire personer, og den siste i rekka, på bakvakt, er den som er ansvarlig for vedtaket, sier Asbøll.

Dette er Roger Skar helt enig i.

- Hadde pleiers vilje fått rå, ville vi ha berget Jonny. Slik systemet fungerer i dag er farlig, sier han.

Fredagen før Jonny døde ble det gjort avtale om time på sykehuset påfølgende mandag for å vurdere mulig innleggelse. Da var det for sent.

- Han fikk time etter å ha blitt nektet innleggelse. Altså var situasjonen sett på som alvorlig nok til å komme inn til vurdering, men kapasiteten på helg avgjorde antakelig denne gang, sier broren.

Meldt til Helsetilsynet
Både kommunehelsetjenesten i Overhalla og sykehuset i Namsos bekrefter overfor Dagbladet.no at ønsket om innleggelse i helga ikke ble imøtegått.

- Jeg synes vi fikk gått gjennom saken på en god måte med de pårørende. I en slik sak kan man jo være etterpåklok, og mene at man ikke så tegninga. Men slike ting er vanskelig å forutse, sier fagsjef Bente Eidesmo for helse- og sosial i Overhalla kommune.

Eidesmo sier at de i møtet med familien anbefalte dem å klage saken inn til Helsetilsynet.

- I slike saker er det viktig med en uhildet gjennomgang av hva som er gjort og hva som eventuelt er gjort galt, sier Eidesmo.

Avdelingsoverlege Elisabeth Bratland Johansen ved psykiatrisk avdeling på Namsos sykehus sier saken er tragisk for alle involverte.

- I henhold til våre rutiner er saken meldt til Helsetilsynet. Alle er tjent med at tilsynet gjør en selvstendig vurdering av saken, sier Bratland Johansen.

Sykehuset har gjennomgått saken internt og sammen med kommunehelsetjenesten i Overhalla.

- Basert på dokumentene i saken, kan vi ikke se at vi har gjort noe galt, men saken får jo et tragisk utfall. Derfor blir det viktig at Helsetilsynet kan komme med sine konklusjoner, sier Elisabeth Bratland Johansen. 

Bildene i denne saken er brukt i forståelse med familien.

BRØDRE: Roger Skar (t.h) mener broren Jonnys liv kunne vært reddet dersom han ikke ble nektet innleggelse på psykiatrisk avdeling. Foto: PRIVAT
BRØDRE: Roger Skar (t.h) mener broren Jonnys liv kunne vært reddet dersom han ikke ble nektet innleggelse på psykiatrisk avdeling. Foto: PRIVAT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling