TILTALT: Jonny Enger, tidligere eier av Veireno, er dømt for flere brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
TILTALT: Jonny Enger, tidligere eier av Veireno, er dømt for flere brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Jonny Enger dømt til fengsel etter søppelkrisa i Oslo

Tidligere sjef i Veireno, Jonny Enger, et dømt til ett år og tre måneder ubetinget fengsel etter at ansatte jobbet ulovlig mye overtid under søppelkaoset i 2015-2017.

Det melder NRK. I fjor kom det etter Dagbladets avsløringer fram at de drøyt 180 ansatte i Veireno hadde til sammen jobbet 13 737 timer overtid siden Oslo kommune ga selskapet ansvaret for å tømme søppel.

Totalt var Johnny Enger tiltalt over 10 brudd på arbeidsmiljølovens overtidsbestemmelser. Veireno hadde ansvar for søppeltømmingen i Oslo og ti Vestfold-kommuner i 2015-2017.

Avslørte lovbrudd

1. februar 2017 avslørte Dagbladet over 2000 tilfeller av brudd og avvik fra arbeidsmiljøloven i selskapet på få måneder.

Utgangspunktet for avsløringen var et stort datasett med interne timelister i Veireno, som avisa mottok og analyserte. Blant funnene var at selskapets 180 ansatte hadde jobbet over 13 000 timer overtid. Det forelå også flere hundre brudd på hviletidsbestemmelsene.

Timelistene viste også at ansatte flere døgn på rad jobbet 15 timers-dager. Mer enn 400 av avvikene gikk dessuten utover en tillatelse til utvidet bruk av overtid selskapet hade fått av Arbeidstilsynet.

Hentet for å unngå problemer

På bakgrunn av Dagbladets avsløringer, politianmeldte Arbeidstilsynet både Johnny Enger personlig og Veireno.

Ifølge NRK påberopte forsvarer Christian Lundin seg i retten nødrett som årsak til at Veireno lot de ansatte jobbe ulovlig mye. Ifølge kanalen mente Enger det var bedre å hente søpla ved at de ansatte jobbet mye overtid, enn å la den ligge og risikere fare for spredning av sykdommer, samt tiltrekke seg rotter og mus i stort omfang, forklarte Lundin.