Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jorda er flat

Thomas L. Friedman har skrevet bok om hvordan globaliseringen har gjort verden til en stor flat fotballbane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SELVANGIVELSENE fra en halv million amerikanere - er ikke svettet fram i farmer og hus i De forente stater, men er fylt ut av et revisjonsfirma i Bangalore i India. Inderen Jerry Raos firma har spesialisert seg på intrikat amerikansk skatterett og fyller ut skjemaene for en brøkdel av den prisen en amerikansk advokat skal ha.

Bestiller du en hamburger hos McDonalds et sted langs Interstate 55 i Missouri, går bestillingen din til andre siden av kontinentet og blir behandlet der mens du kjører rundt hjørnet til utleveringsvinduet.

Dette er et par av eksemplene på globaliseringens neste fase i Thomas L. Friedmans siste bok, «The World Is Flat», med den ubeskjedne undertittelen: A Brief History of the Twenty-first Century.

FRIEDMAN er en av The New York Times mest kjente spaltister og ei ny bok fra ham er alltid en begivenhet. Denne gangen er Friedmans poeng at USA har vært helt fiksert på Midtøsten og terrorfare, men har lukket øynene for resten av verden, særlig for den overveldende økonomiske utviklingen i Kina og India. Ekstra bekymringsfullt er dette fordi USA har latt sin teknologiske og vitenskapelig base forvitre.

-  Midtøsten har vært taperne i globaliseringen, mens verdens framtid sannsynligvis blir skapt av vinnerne. Dersom USA synes det var vanskelig å håndtere taperne, kommer vinnerne til å bli et virkelig vanskelig sett av utfordringer, skriver Friedman.

BILDET AVden flate jorda fikk han etter en prat med en indisk dataekspert som beskrev hvordan hindringer var blitt borte og har gjort aksjonsrommet stort og flatt. En av grunnen til dette er ifølge Friedman den oppblåste dot.com-boblen på nittitallet. Riktignok gikk firmaene da konkurs så det dundret, men før det, hadde de lagt ned millioner av dollar i å kable verden fiberoptisk, slik at Bangalore, Bangkok og Beijing ble knyttet til den avanserte industrielle verden. Prisen på kontakt gikk dramatisk ned, og i dag koster det like mye å snakke med noen i Guangdong som i New Jersey.

DEN FLATE globale jorda er ikke politisk flat, tvert imot: Den har en stor kul - det er USAs dominans. Ikke siden Romerrikets dager har en stat dominert verden på en slik måte. Anmelderen i The New York Times, Newsweek-redaktøren Freed Zakaria, skriver at Friedmans bok ironisk nok påpeker at USA har globalisert verden, men glemte å globalisere seg selv.

BILL GATES er en av personene Friedman har intervjuet i boka. Microsoft-grunnleggeren forteller at tidligere var det antatt at dine utsikter til et godt og komfortabelt liv var betydelig større dersom du ble født i USA enn for eksempel i Kina.

-  Men dersom jeg hadde valget nå, ville jeg heller bli født som et geni i Shanghai enn en gjennomsnittsperson i Pougkeepsi i New York State, sier Bill Gates.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!