Jorda er ikke så rund som du tror

ESA kartlegger planetens tyngdefelt. Se video!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Jordas tyngdefelt, som er av stor betydning for å beregne klimavariasjoner, skal nå kartlegges svært nøyaktig.

10. september skyter den europeiske romorganisasjonen ESA opp satellitten GOCE, første ledd i det såkalte Earth Explorer-programmet. De uhyre presise instrumentene i satellitten vil drastisk forbedre vår forståelse av hvordan gravitasjonen, tyngdekraften, virker ulike steder på jorda.

Ikke rund

Planeten vi bor på er nemlig ikke så rund som vi kanskje tror, i hvert fall ikke når vi snakker om tyngdekraft. Hvor sterk tyngdekraften er påvirkes blant annet av fjell, sjøer, sammensetningen på fjellmassene under føttene våre, og ikke minst avstanden inn til jordas sentrum.

På grunn av jordas rotasjon «eser» kloden litt ut rundt ekvator. I polområdene er det kortere inn til jordas sentrum, og følgelig kraftigere gravitasjon.

Geoiden

Grunnen til at det er ønskelig å kartlegge jordas tyngdefelt så nøyaktig, er behovet for presise høydemålinger i en rekke sammenhenger. Helt nøyaktige høydemålinger har stor betydning når det gjelder navigasjon, utarbeiding av kart og ikke minst når det gjelder overvåking av havnivå og andre klima- og miljøvariabler som for eksempel grunnvannspeil og tykkelsen på isbreer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer