Rekordmange rapporter om ildkuler de siste dagene:

- Jorda har trolig passert en skur

Det er ikke bare i Norge det er blitt observert ildkuler denne uka.

«MYSTISK» LYS: Johannes Karhula er en av de få som fikk fanget det som tidligere ble omtalt som et «mystisk» lysglimt i Finnmark. Karhula er selv fra Finland, og forteller Dagbladet at han har et kamera som gjør opptak døgnet rundt. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I går ettermiddag skapte det som trolig var ei ildkule telefonstorm hos Finnmark-politiet. Videoer viser hvordan steinen fra verdensrommet suser over horisonten, og gjør natt til dag i det den eksploderer.

Men det er ikke bare i Norge det har blitt observert denne typen himmelfenomen de siste dagene.

- Det har vært en betydelig opphopning av disse observasjonene de siste dagene. Opphopingen har vært så stor, at det har vært påfallende, selv for ekspertene, sier astrofysiker Tor E. Aslesen, som er leder for Norsk astronomisk selskap til Dagbladet.

Rekordmange rapporter

Tidligere denne uka har ildkuler blitt observert både i Frankrike og i Tyskland, og i Arizona og i Ohio i USA, forteller Aslesen. I tillegg har det blitt gjort observasjoner i både Spania og i Argentina.

International Meteor Organization (IMO) opplyser på sine nettsider at de aldri har fått inn så mange rapporter fra en enkelthendelse som etter den tyske. Eksplosjonen ble sett fra Den internasjonale romstasjonen.

«ROMSTØV»: På bare fire dager hadde støvet fra meteoren som traff jorden 15. februar dannet et belte rundt kloden. Her er forklaringen på hva som skjedde. Video: NASA Vis mer Vis mer

Også i Tyskland ble politiet ringt ned etter at himmelfenomenet suste over horisonten, ifølge Daily Mail. Denne ildkula skal dessuten ha vært synlig også i Sveits og Østerrike, samt Luxenburg, skriver Science X.

IMO skriver på sine nettsider at de mottok rapporter fra California, Nevada, Utah og New Mexico om ildkula i Arizona - og videre at de fikk rapporter om observasjonen av ildkula i Ohio fra Michigan, Virginia, West Virginia, Ohio, Kentucky og Tennessee.

- En skur
- Hva er årsaken til at jordkloden bombarderes av disse steinene akkurat nå?

Aslesen tror det kan skyldes at jorda nå har havnet i banen til kometen Encke.

- Jeg mistenker at det kan være biter av den kometen som jorda nå har kommet i veien for, sier Aslesen.

- Det innebærer at det kommer en skur av steiner inn i atmosfæren, fortsetter han.

- En skur? Risikerer vi at det kommer flere steiner i full fart inn mot jorda nå?

- Det vet vi ikke, svarer Aslesen, men utdyper:

- Det kan hende det kommer flere slike ildkuler andre steder på kloden i dagene som kommer, men at en stein skal treffe på samme sted som tidligere, er svært lite sannsynlig. Disse steinene sprer seg over mange tusen kilometer, og vi kommer nå bare inn i en nedfallsskur av dem.

Flere hundre kilo
Steinen som i går lyste opp Finnmark etter at den traff atmosfæren, veide trolig flere hundre kilo, forteller Aslesen.

- Den brukte 8 sekunder på å bevege seg mellom 100 og 200 km. Det er ganske langsomt, og gjør at sjansene for at man får nedfall (meteoritter) større, sier han.

LYSSTERK: I 2015 lyste en kraftig ildkule opp himmelen over Østlandsområdet. Boliden var synlig i 8-9 sekunder og ble fanget opp av Norsk Meteornettverks kamera på Harestua på Hadeland. Video: Norsk meteornettverk / Solobservatoriet Vis mer Vis mer

Han understreker at man fortsatt ikke er helt sikre, men at man tror steinen kom inn over Øst-Finnmark og Finnmarksvidda, for deretter å bevege seg i nordøstlig retning før det kanskje gikk i oppløsning.

- Om det har falt ned noe, mistenker vi at det kan ha skjedd i grenseområdet mellom Sør-Varanger og Finland, sier Aslesen.

- Er det fare for at noen av disse ildkulene kan forårsake skade på jorda?

- Nei, en stein må være på mange, mange tusen tonn for at det skal være farlig, betrygger astrofysikeren.

Video: Facebook / Hopkins Automotive Group Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer