Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jorda kan bli forvist til et galaktisk eksil

Det er omsider avgjort: Vi kommer til å kollidere med Andromedagalaksen om fire mrd. år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Du har trolig hørt det før: Andromedagalaksen og vår egen Melkevei er på kollisjonskurs.

Men faktum er at selv om galaksene nærmer seg hverandre i høy hastighet, har ikke astronomer vært helt sikre på om det ville resultere i et streifskudd, en skivebom eller frontkollisjon.

Men etter lang tids vurdering, har juryen omsider avsagt sin dom:

Krasjer Langvarige observasjoner med Hubble-teleskopet konkluderer med det siste: Det kommer definitivt til å bli en fullskala krasj om rundt fire milliarder år, og hendelsen kommer til å få store konsekvenser for galaksene, ifølge en kommende studie i tidsskriftet Astrophysical Journal.

Jorda og solsystemet er imidlertid (etter all sannsynlighet) helt trygge.

For selv om Melkeveien og Andromedagalaksen til sammen inneholder godt over en billion stjerner og trolig et mye større antall planeter, er sannsynligheten for noe skal kollidere forsvinnende liten. Det skyldes de voldsomme avstandene med tomrom mellom hver enkelt sol.

Dramatikken ligger i de voldsomme tyngdekreftene. Begge galakser kommer til å gå inn i en langvarig runddans, hvor de over millioner og milliarder av år river og sliter i hverandre.

Til slutt, når alt roer seg ned og tilstanden stabiliseres, er de karakteristiske spiralarmene som definerte både Melkeveien og Andromeda borte. To milliarder år etter kollisjonen, har de smeltet sammen til én ensformig og ullen ellipse.

Jorda i eksil Mens vårt eget solsystem kan risikere å bli slynget ut i prosessen, vil det mest sannsynlig bare flytte på seg internt. Ifølge forskerne bak studien kan vår egen sol havne helt, helt ute i periferien.

Akkurat nå er vi 26 000 lysår unna sentrum av Melkeveien. Simuleringer viser at solsystemet har «ti prosents sjanse for å bli forvist til et galaktisk Sibir over 160 000 lysår unna sentrum» etter sammensmeltingen med Andromeda, melder Nature News.

VAKKERT: Slik kan nattehimmelen se ut om rundt fire milliarder år, når kollisjonen mellom Andromedagalaksen og Melkeveien er i gang. Den vil ta ytterligere to milliarder år før galaksene har stabilisert seg i én stor.  Foto: REUTERS/NASA, ESA, Z. Levay and R. van der Marel (STScI), and A. Mellinger/SCANPIX
VAKKERT: Slik kan nattehimmelen se ut om rundt fire milliarder år, når kollisjonen mellom Andromedagalaksen og Melkeveien er i gang. Den vil ta ytterligere to milliarder år før galaksene har stabilisert seg i én stor. Foto: REUTERS/NASA, ESA, Z. Levay and R. van der Marel (STScI), and A. Mellinger/SCANPIX Vis mer

Astronomer har lenge visst at Andromeda, som ligger 2,5 millioner lysår unna, faller mot Melkeveien i en hastighet på 110 kilometer per sekund. Problemet har vært å måle hvordan Andromeda beveger seg mot sidene, og dermed si noe om mulighetene for at den bommer.

Åtte års observasjoner med romteleskopet Hubble har greid å knekke den gamle gåten og analysere Andromedas ørsmå bevegelser på tvers.

- Vi har greid å finne informasjon om Andromeda som har vært skjult for astronomer i hundre år, sier astronomene Roeland van der Marel ved Space Telescope Science Institute i Baltimore under en NASA-pressekonferanse på fredag.

Ubeboelig jord Ifølge van der Marel må Andromeda bevege seg seks ganger fortere mot en av sidene enn de det observerer.

Mens stjernehimmelen om fire-fem milliarder år kommer til å bli fullstendig annerledes enn den vi kjenner i dag, er det svært usannsynlig at mennesker på jorda får nyte synet.

Vår aldrende sol vil på det tidspunktet nærme seg slutten av livsløpet, og blåse seg voldsomt opp til en såkalt rød kjempe som svir jorda og gjør den fullstendig ubeboelig for liv.

PÅ VEI MOT OSS: Andromedagalaksen, her avbildet i infrarødt lys, beveger seg mot oss i en hastighet på 110 kilometer per sekund. Nye observasjoner viser at den ikke beveger seg fort nok sidelengs til å bomme på oss. Foto: AP Photo/NASA
PÅ VEI MOT OSS: Andromedagalaksen, her avbildet i infrarødt lys, beveger seg mot oss i en hastighet på 110 kilometer per sekund. Nye observasjoner viser at den ikke beveger seg fort nok sidelengs til å bomme på oss. Foto: AP Photo/NASA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling