<strong>HETEBØLGE:</strong> India har opplevd en kraftig hetebølge de siste ukene. Her fra byen Jammu i nord. Foto: Mukesh Gupta / Reuters / NTB Scanpix
HETEBØLGE: India har opplevd en kraftig hetebølge de siste ukene. Her fra byen Jammu i nord. Foto: Mukesh Gupta / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Jorda satte varmerekord i mai

Og forskerne venter at nye rekorder faller i nær framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mai måned har aldri vært varmere på jorda sett under ett. Det går fram av nye tall fra amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), som har utført målinger siden 1880, melder nyhetsbyrået AP.

Gjennomsnittstemperaturen i mai ble målt til 15,54 grader celsius, og slo dermed den forrige rekorden, satt for fire år siden. Dette er 0,74 grader varmere enn gjennomsnittet for hele 1900-tallet. I tillegg var april like varm som i rekordåret 2010.

«Eksepsjonelt» «Eksepsjonelt varme» verdenshav bidrar sterkt til varmerekorden. I tillegg ble det målt høye temperaturer i land som Kasakhstan, Indonesia, Sør-Korea og Spania. Mens USA som helhet bare lå 0,56 grader over gjennomsnittet for 1900-tallet, har California i årets fem første måneder ligget 2,78 grader over normaltemperaturen.

Klimaforskere som Kim Cobb ved Georgia Institute of Technology tror det er god sjanse for at flere varmerekorder faller de kommende åra. Det bygger hun på at værfenomenet El Niño - som forekommer i det østlige Stillehavet og endrer klimaet i hele verden - kommer på toppen av det hun oppfatter som menneskeskapt global oppvarming.

- Varmerekord etter varmerekord vil falle over hele verden, med El Niño på toppen av høyere temperaturer som skyldes drivhusgasser, sier klimaforsker Michael Mann ved Pennsylvania State University.

- Langvarig tendens Havtemperaturene satte også ny varmerekord i mai, men El Niño regnes ikke som i gang før det varme vannet endrer lufttemperaturen - og det er ikke skjedd ennå. Det er en hovedårsak til at klimaforskerne venter nye varmerekorder.

Det er lenge siden NOAA målte en måned som var kaldere enn gjennomsnittet. Sist det skjedde, var i februar 1985. Den siste globale kulderekorden ble satt i desember 1916.

- Dette bør minne alle på at global oppvarming er en langvarig tendens, sier Michael Oppenheimer ved Princeton University i New Jersey.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer