Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jorda som kunst»: Her er Nasas beste bilder av kloden vår

Og vakrest av alt på jorda? Det er ei svensk øy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Østersjø-øya Gotland ligger som en 3.183 kvadratkilometer stor perle omkranset av grønt planteplankton.

De 57 221 innbyggerne kan stolt skryte av at de bor på jordas vakreste sted - iallfall om vi skal tro en ny NASA-kåring.

I konkurransen kalt «Jorda som Kunst» har nemlig 14 000 nettbrukere kåret fram de vakreste satellittbildene fra NASAs Landsat-program.

Grønt skjær rundt øya Bildet som vant er altså av Gotland og har fått navnet «Van Gogh fra Verdensrommet». Det viser øya Gotland i et flott, blått hav, mens planteplankton bidrar til det kunsteriske i bildet med sitt grønne skjær.

NUMMER 1: Dette bildet av den svenske øya Gotland er vakrest av alle, mener NASAs brukere. Alle foto: Eros / USGS / NASA
NUMMER 1: Dette bildet av den svenske øya Gotland er vakrest av alle, mener NASAs brukere. Alle foto: Eros / USGS / NASA Vis mer

Vanligvis er det NASA selv som velger ut hvilke bilder som skal høre med i «Jorda som kunst»-samlinga, men i år valgte man altså en konkurranse der folk fritt kunne stemme fram sine favoritter.

Bildene er imidlertid pusset litt på i forkant av kåringa, og er dermed ikke helt realistiske. Målet er å få fram hvor vakre vanligvis så kjedelige satellittbilder kan være.

- Alle vi som jobber med dette blir fra tid til annen slått av den estetiske verdien noen av disse bildene har, sier Ron Beck i US Geologival Survey ifølge NationalGeographic.com.

Ville få ungdom til å tenke Andreplassen i konkurransen gikk til et vakkert bilde av elvedeltaen Yukon i den canadiske provinsen British Columbia. Yukon-elva går gjennom British Columbia og gjennom Alaska før den renner ut i Barentshavet.

NUMMER 2: Fargerikt og vakkert, dette bildet av Yukon-elvedeltaen ble nummer to i kåringen.
NUMMER 2: Fargerikt og vakkert, dette bildet av Yukon-elvedeltaen ble nummer to i kåringen. Vis mer

Bildet som nådde annenplassen i NASA-kåringen ble tatt i 2002. Ron Beck trekker fram dette bildet som en av grunnene til at de har lansert bildesamlinga: Nemlig for å få ungdom til å tenke på jorda.

- For eksempel når det gjelder Yukon-bildet sier unger: «Hvorfor er det slike linjer?». Når vi da forklarer at det er strømmer som tømmer seg i sjøen, sier de: «Men hvorfor skjer det?».

- Så begynner de å snakke om hydrologi, geologi og vegetasjon. Det har vært strategien: Å fange oppmerksomheten deres, og så lære dem litt vitenskap, sier Beck.

Gule sandåser bryter opp Sahara-ørkenen Og elver er tydeligvis spesielt vakre fra verdensrommet. På tredjeplass i kåringa finner vi Mississippi-elva i grenseområdet mellom Arkansas og Mississippi. Bildet ble tatt i 2003 av Landsat 7.

NUMMER 3: 2003-bildet av Mississippi-elva fikk en tredjeplass i kåringa.
NUMMER 3: 2003-bildet av Mississippi-elva fikk en tredjeplass i kåringa. Vis mer

Fjerdeplassen gikk til et bilde fra 1985 som viser sandsjøen Erg Iguidi i Sahara. Vindblåst sand har skapt åser som fra verdensrommet tydelig kan ses som gule linjer i ørkenen.

Femteplassen tar oss med til Australia og viser den delvis inntørkede innsjøen Lake Eyre fra 2006.

Likte du det du så her, vil du stortrives i arkivet til Landsat-programmet. Der ligger en imponerende samling satellittbilder fritt tilgjengelig.

NUMMER 4: De gule stripene i sandsjøen Erg Iguidi i Sahara er åser som har dannet seg på grunn av vinden.
NUMMER 4: De gule stripene i sandsjøen Erg Iguidi i Sahara er åser som har dannet seg på grunn av vinden. Vis mer

- Vi har samlet inn opp mot 4 millioner bilder i det amerikanske arkivet, og de internasjonale bakkestasjonene har samlet inn noe liknende, sier Beck.

NUMMER 5: Den delvis inntørkede innsjøen Lake Eyre i Australia kapret femteplassen.
NUMMER 5: Den delvis inntørkede innsjøen Lake Eyre i Australia kapret femteplassen. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media