Jorda varmes opp i rekordfart, og kan sprenge grensa for hva vi noensinne har sett

Hvis utslippene fortsetter å øke.

GLOBAL OPPVARMING: Forskere har funnet ut at klimaet aldri har endret seg raksere enn i det siste århundret. Foto: AFP / NASA
GLOBAL OPPVARMING: Forskere har funnet ut at klimaet aldri har endret seg raksere enn i det siste århundret. Foto: AFP / NASAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den globale temperaturen vi opplever nå har ikke vært høyere på over 4000 år. Og temperaturen vil fortsette å stige til et nivå vi aldri har sett før, ifølge forskere.

Forrige gang det var like varmt på jorda som det er nå, var i sluttfasen av istida. Og ifølge prognosene vil temperaturen fortsette å stige.

En gruppe forskere har rekonstruert den globale temperaturen hele 11 300 år tilbake i tid og har funnet ut at klimaet aldri har endret seg raskere enn i det siste århundret, ifølge The Independent.

Grensesprengende varme Selv om vinteren og sommeren ser ganske lik ut nå som som 20 år siden, er den globale temperaturen i rekordendring i historisk sammenligning.

I år 2100 kan den globale temperaturen nå et nivå som vi aldri før har opplevd. Dette kan skje om utslipp av karbondikosid fortsetter å øke, mener forskerne som har publisert den nye studien i tidsskriftet Science.

- Vi er på vei til et sted som er langt fra det vi tidligere har sett i de siste 10 000 årene. I mitt hode er vi på vei til en annerledes planet enn den vi er blitt vant til, sier Jeremy Shakun ved Harvard University og medforfatter til studien.

Dramatisk temperaturforandring Forskerne fant ut at den varme perioden etter den siste istida tok sin avskjed for 5000 år siden. Da begynte jorda nemlig å bli kaldere. Perioden kalles Holocen som er den sjuende og yngste tidsepoken og utgjør jordas nytid.

Nedkjølingen av jorda tok en dramatisk og plutselig vending og den globale temperaturen begynte å stige drastisk for ett århundre siden. Temperaturstigningen var på et nivå som ikke har vært sett på flere tusen år, ifølge forskerne.

- Nå vet vi at det er varmere enn for flesteparten av de forrige 11 300 årene. Dette er av stor interesse fordi Holocen spenner over hele perioden av menneskelig sivilisasjon, sier studiens leder, Shaun Marcott ved Oregan State University i Corvalis.

- Denne studien viser at vi har opplevd nesten de samme temperaturforskjellene siden begynnelsen av den industrielle revolusjonen sammenlignet med de siste 11 000 årene av jordens historie. Men den siste forandringen skjedde mye raskere, sier programdirektøren ved US National Science Foundation, Candance Major, som finansierte studien.

KLIMAGASSER: Hvis utslipp av karbondioksid (CO2) fortsetter å øke kan den globale temperaturen nå et nivå vi aldri før har opplevd. Foto: AP / Charlie Riedel
KLIMAGASSER: Hvis utslipp av karbondioksid (CO2) fortsetter å øke kan den globale temperaturen nå et nivå vi aldri før har opplevd. Foto: AP / Charlie Riedel Vis mer