TINDEBESTIGER: Her er Jordan Romero fotografert i forbindelse med Everest-ekspedisjonen i fjor. Foto: SCANPIX/ AFP PHOTO/Prakash MATHEMA/FILES
TINDEBESTIGER: Her er Jordan Romero fotografert i forbindelse med Everest-ekspedisjonen i fjor. Foto: SCANPIX/ AFP PHOTO/Prakash MATHEMA/FILESVis mer

Jordan (15) har besteget det høyeste fjellet på hvert kontinent

Som den yngste noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Julaften nådde han toppen av Vinston-massivet, som med sine 4892 meter er det høyeste fjellet i Antarktis.

Dermed ble Jordan Romero (15) fra California den yngste noensinne som har besteget de høyeste toppene på hvert av de sju kontinentene, slik de i sin tid ble definert av klatrelegenden Reinhold Messner.

Yngst på Everest Romero var bare 10 år da han besteg 5895 meter høye Kilimanjaro i Tanzania og 5642 meter høye Elbrus i russisk Kaukasus, henholdsvis Afrikas og Europas høyeste fjell.

Han var 11 da han sto på toppen av Aconcagua i Argentina og McKinley i Alaska, de høyeste punktene i Sør- og Nord-Amerika.

Som 13-åring kunne han krysse av for det høyeste fjellet i Oseania, nemlig Carstensz-pyramiden i Indonesia på 4884 meter. I mai i fjor besteg Romero Asia og verdens høyeste fjell, 8850 meter høye Everest, som den yngste noensinne.

Kontroversiell Tidligere har britiske George Atkinson besteget de sju toppene i en alder av 16. Men i deler av klatremiljøet er ungguttenes bragder kontroversielle.

Purister hevder at 15 og 16 år gamle gutter ikke er i stand til å nå slike fjelltopper ved egen hjelp, og i for stor grad er avhengige av et velfungerende støtteapparat, skriver avisa The Independent.

Romero klatrer i et større team som blant annet omfatter far og stemor.

Andre kritiske røster peker på at tenåringene er populære sponsorobjekter og utnyttes av kommersielle interesser. Guttens mor skal derfor ha nektet å kommentere Vinston-bestigningen overfor pressen, med henvisning til at familien «ikke søker oppmerksomhet rundt bragden».