Jordan (21) drept av hai i ferieparadis

- Vi savner henne allerede noe helt forferdelig, sier jentas far.

DØD: Jordan Lindsey døde etter et haiangrep i ferieparadiset Bahamas onsdag ettermiddag. Foto: Privat / Gofundme
DØD: Jordan Lindsey døde etter et haiangrep i ferieparadiset Bahamas onsdag ettermiddag. Foto: Privat / GofundmeVis mer

21 år gamle Jordan Lindsay var på ferie med familien i Bahamas da hun ble offer for et haiangrep onsdag ettermiddag.

Familien skal ha sett haiene og ropt for å advare henne, men hun hørte dem ikke. Ifølge politiet skal tre haier ha vært involvert i angrepet. De bet Lindsay i armene, beina og rumpa.

Etter angrepet ble hun brakt til det lokale sykehuset, der hun ble erklært død, melder nyhetsbyrået Associated Press.

- Vil bli dypt savnet

- Jordan var en fantastisk datter og person. Vi savner henne allerede noe helt forferdelig, sier far Michael Lindsey til ABC News.

Familien har allerede opprettet en innsamlingsaksjon på nettstedet Gofundme, for å finansiere transporten hjem til California og til begravelsen.

- Hun var en elsket datter, søster, kjæreste og venn. Hun vil bli dypt savnet, skriver de på innsamlingssida.

I løpet av sju timer har de samlet inn i underkant av 6200 dollar, som tilsvarer nesten 53 000 kroner.

I en uttalelse til ABC News uttrykker turistmyndighetene på vegne av regjeringen og befolkningen sine dypeste kondolanser til familien. Ifølge NBC News har myndighetene også sendt ut en offentlig advarsel i lys av hendelsen.

PÅ VIDT GAP: Dykkeren Eli Martinez har tatt med seg turister på dykking med havdyr i over et tiår. Denne dagen da han skulle mate tigerhaiene skjedde det noe litt utenom det vanlige. Video: ViralHog Vis mer

66 uprovoserte angrep

I 2018 registrerte International Shark Attack File 130 haiangrep verden over. 66 av disse var såkalte uprovoserte angrep, tilfeller der angrep på levende mennesker skjer i haienes naturlige habitat, uten menneskelig provokasjon som berøring eller andre typer interaksjoner.

Det er en nedgang sammenliknet med de siste åra, men organisasjonen påpeker at variasjoner i omgivelsene får innvirkning på tallene.

Nesten halvparten av de uprovoserte haiangrepene som er registrert hos ISAF skjedde i USA, etterfulgt av Australia som opplevde 20 angrep. Florida har i flere tiår toppet verdensstatistikken, og opplevde 16 registrerte angrep i fjor.

De skriver videre at tilfellene er oppsiktsvekkende få, gitt hvor mange mennesker som deltar i vannaktiviteter hvert år, og at sikkerhetstiltak ved strendene, god medisinsk behandling og oppmerksomhet har bidratt til at stadig færre dør hvert år.

DYKKET: Den tyske dykkeren Rainer Schimpf skulle bare filme en hai, da det plutselig ble mørkt. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Barcroft Studios Vis mer

Utrydningstruet

Et annet aspekt ved nedgangen kan være at haibestanden i verden opplever store utfordringer, som følge av blant annet klimaendringer og overfiske.

FNs naturpanel IPBES la fram sin nedslående rapport om naturens tilstand i mai, der de anslår at nesten en tredel av alle haier er utrydningstruet. Ifølge WWF før mer enn 100 millioner haier hvert eneste år på grunn av fisket etter haifinner.

I deler av Asia er nemlig haifinnesuppe delikatesse. Dette driver opp prisene og fører til at vi fisker mer enn bestandene tåler.

- Det er haien som burde frykte oss, og ikke omvendt. Dette er en dyregruppe som har svømt rundt i verdenshavene i rundt 400 millioner år og som tvilsomt har hatt det vanskeligere enn nå, har Fredrik Myhre, marinbiolog, rådgiver i WWF og grunnlegger av organisasjonen Hjelp Havets Haier, sagt til Dagbladet.

OVERRASKELSE: En mann skal ta seg et forfriskende bad. Lite vet han om overraskelsen som venter på han i vannet. Video: ViralHog Vis mer