Jordan flagger ut

Jordan flytter produksjonen av tannbørster til England. 140 mister jobben på Flisa i Hedmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordan vet hvordan.

Slagordet alle nordmenn kan og et symbol på en norsk industrisuksess som er kjent verden over. I dag blir den litt mindre norsk. Styret i bedriften har vedtatt å flytte produksjonen av tannbørster fra Flisa i Hedmark til Jordans eksisterende fabrikk ved Cambridge i Storbritannia.

- Ved å ha mange like funksjoner på fabrikkene i Flisa og i England, har det ikke vært mulig for Jordan å utnytte de stordriftsfordelene man får når produksjonen samles under ett tak, heter det i en pressemelding fra Jordan.

Administrerende direktør i Jordan, Mark Jeffreys, sier til NTB at beslutningen er vel gjennomtenkt og nødvendig for å opprettholde selskapets konkurransekraft.

Går etter pengene

Sjebnen ble avgjort i styremøtet i dag. Det startet klokken ni. Klokken 15.00 fikk de ansatte informasjon styrets avgjørelse.

En flytting betyr minst 140 nedlagte arbeidsplasser ved fabrikken på Flisa. For et tettsted med 1400 innbyggere har det dramatiske konsekvenser.

Derfor har de ansatte tilbudt seg å gå ned 10 prosent i lønn for å beholde jobbene. Kommunen har også tilbudt seg å sette bort pakkingen av tanbørstene til ASVO-bedrifter, spesielle bedrifter for yrkeshemmede, i Våler og Åsnes. Dessuten tilbød kommunen en million kroner i kontanter.

Men Jordan vil spare langt mer på å flagge ut. Bare ved å samle produksjonen på ett sted, vil bedriften spare 15 millioner kroner i året, ifølge Aftenposten. I tillegg kommer valutagevinsten og de lave lønningene til de britiske ufaglærte arbeiderne.

Lokal katastrofe

- Det vil være katastofalt for Åsnes kommune. Vi har ikke råd til å miste denne bedriften, sier lederen for arbeidskontoret i Solør til lokalavisa Østlendingen.

De 230 ansatte ved Jordan Flisa hever tilsammen 51 millioner kroner i lønn i året, og betaler 17 millioner kroner i skatt til kommunen og 8 millioner i arbeidsgiveragift. De produserer nesten 40 millioner tannbørster årlig. Med en treskiftsordning har fabrikken produksjon døgnet rundt. Fabrikken ble etablert i 1968 som trelastproduksjon. Det eneste som er igjen av tre nå er tannstikkene.

Det er bare 140 av de 230 arbeidsplassene som blir flyttet. Husholdningsavdelingen og produksjon av tannpirkere blir igjen foreløpig. 70 ansatte kjørte i buss til Oslo i dag for å vise sitt syn og møte styret direkte.

Lang historie

Jordan har produsert tannbørster i Norge siden 1927. Det var Hjalmar Jordan som fant ut at landet trengte en tannbørstefabrikk. Bare ti år etter var produksjonen oppe i 255.000 tannbørster i året. I 1958 startet Jordan å eksportere tannbørster. Nye metoder som plastinnpakkede tannbørster, fikk fart på salget. Elleve år senere åpnet selskapet den splitter nye fabrikken på Flisa.

FLYTTES? I dag vedtar trolig Jordan å flytte all tannbørste-produksjon til England.