Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jordan har bedre evne til å ta imot flyktninger enn Norge

Erna Solberg mener bedre systemer i Syrias naboland bremser asylstrømmen til Europa.

DRØFTET FLYKTNINGKRISE: Dronning Rania av Jordan møtte i dag statsminister Erna Solberg for å drøfte situasjonen for flyktninger i Syria og i landene rundt. Dronningen fortalte om Jordanbs utfordringer med å ta imot og integrerer så stor antall flyktninger. Møtet va ren del av forberedelsen til giverlandskonferansen i London som Norge leder sammen med Storbritannina, Tyskland og Kuwait. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DRØFTET FLYKTNINGKRISE: Dronning Rania av Jordan møtte i dag statsminister Erna Solberg for å drøfte situasjonen for flyktninger i Syria og i landene rundt. Dronningen fortalte om Jordanbs utfordringer med å ta imot og integrerer så stor antall flyktninger. Møtet va ren del av forberedelsen til giverlandskonferansen i London som Norge leder sammen med Storbritannina, Tyskland og Kuwait. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jordan har tatt de siste årene tatt imot over 600 000 syriske flyktninger, ifølge UNCHR. Ifølge landets egne myndigheter er det virkelige tallet 1, 4 millioner. Landet har fra før en stor palestinsk flyktningebefolkning samt flyktninger fra Jemen og Irak. Jordan er et langt fattigere land enn Norge.

Samme språk Likevel mener statsminister Erna Solberg Jordan har en bedre evne til å ta imot et stort antall flyktninger.

- Samfunnets evne er større, for forskjellene er ikke så store. Strukturene de kommer til er like, de snakker det samme språket, mange har familie, de kjenner mange fra før. Det er sosialt en annen mulighet til å få det til. Men det er stor fattigdom. Her tenker vi annerledes.

- Vi vil ha flyktningene inn i jobb. Det får de ikke i dag lov til i Jordan, det ville ødelagt arbeidsmarkedet for jordanerne og skapt en helt annen type utfordring. Det er en stor forskjell mellom Jordan og Norge. Her vil de få deltakelse i vårt samfunnsliv, i Jordan er de mer i en venteposisjon, sa Solberg til pressen etter møtet med dronning Rania av Jordan i dag tidlig.

Syria-møte i London Møtet var en del av forberedelene til giverlandskonferansen for Syria i London, ledes av Norge, Storbritannia, Tyskland og Kuwait. Målet er å få flere land til å bidra med penger til flyktningekrisa i og rundt Syria.

- Skal vi hjelpe flyktningene i Syria og i Jordan og andre naboland, må vi skaffe mer penger og finne nye systemer. Flere land må bidra. Jeg håper, selv med lav oljepris, at de arabiske landene stiller opp med mer penger, og at langt flere europeiske land bidrar, for FN og Syrias naboland har vært veldig underfinansiert de siste årene. De har bare fått halvparten av de pengene de trenger for å ta imot flyktningene som kommer, sier Solberg.

Bremser asylstrømmen Hun mener også at mer penger til Syrias naboland bil bidra til å bremse flyktningestrømmen til Europa.

- Jo bedre systemer det er i nabolandene, jo færre reiser til Europa. En av grunnene til at mange drar videre til Europa, er helt klart at de mangler håp, hjelp, utdanning.

Hvis det er mulig få til bedre systemer rundt, vil flere bli i regionen, sier Solberg. Hun sier det ikke er satt noe mål for pengesum som bør komme ut av London-møtet.

- Men det trengs et ganske stort beløp slik at Libanon og Jordan ikke knekker sammen som følge av flyktningekrisa. Jordan betaler halvparten av utgiftene til flyktningene selv. Vi må også få nok hjelp inn i Syria. Med de bildene vi har sett de siste dagene fra områder som ikke har fått hjelp på lang tid, ser folk at det er helt nødvendig å få inn mer hjelp, sier Solberg.

«Flyktningbrand» Jordan ønsker blant annet støtte til en plan for sysselsetting av flyktningene: Økonomiske soner med utenlandske investeringer der flyktningene kan jobbe og der produktene kan selges på et europeisk marked etter et slags fairtrade-prinsipp.

- De jobber aktivt med jobbskaping og å sikre en handelspreferanse for flyktningene. De mener at flyktningene ikke bare kan være i leire og få støtte fra det internasjonale samfunnet. Jordan har et lederskap som er opptatt av videre utvikling for flyktningene, sier Solberg.

Hun sier Jordans dronning har et stort engasjement for utdanning og for flyktninger. Solberg har tidligere møtt dronningen på møte rom utdanning og kvinnespørsmål.

- Jeg har også møtt kongen tidligere. Han er jo landets politiske leder, og Jordan har et stort engasjement og er det landet som har bidratt i alle flyktningkrisene i Midt-Østen, sier Solberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media