Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jordan har henrettet to terrorister som hevn mot IS

Etter pilot-drap.

HENRETTET. Irakiske Sajida al-Rishawi er bekreftet henrettet av myndighetene i Jordan. Henrettelsen skjedde natt til onsdag. Foto: AP Photo/Jordanian TV
HENRETTET. Irakiske Sajida al-Rishawi er bekreftet henrettet av myndighetene i Jordan. Henrettelsen skjedde natt til onsdag. Foto: AP Photo/Jordanian TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jordan henrettet natt til onsdag den dødsdømte irakiske kvinnen Sajida al-Rishawi, som Den islamske staten (IS) krevde løslatt i bytte mot en jordansk jagerflyger, opplyser sikkerhetskilder.

Ifølge nyhetsbyrået AP har Jordan henrettet to terrorister: Sajida al-Rishawi og Ziad al-Karbouli.

Talsmann for myndighetene i Jordan, Mohammed al-Momani, bekrefter nå at de to fangene ble henrettet tidlig onsdag. Begge de to ble ifølge sikkerhetskilder henrettet ved hengning.

Henrettelsen av terroristene skjer under ett døgn etter at IS publiserte en video som angivelig viser at piloten Moaz al-Kasasbeh fra Jordan ble brent levende.

Terrorangrep Sajida al-Rishawi er mest kjent for å være selvmordsbomberen som «mislykkes» i terrorangrepet på Radisson SAS-hotellet i den jordanske hovedstaden Amman i 2005.

SER NED: Den jordanske piloten Moaz al-Kasasbeh, står innestengt i et stort, svart bur. Han ser ned, før en IS-terrorist tenner på en stripe med brennbar væske som leder til buret der 26-åringen står. Foto: Skjermdump
SER NED: Den jordanske piloten Moaz al-Kasasbeh, står innestengt i et stort, svart bur. Han ser ned, før en IS-terrorist tenner på en stripe med brennbar væske som leder til buret der 26-åringen står. Foto: Skjermdump Vis mer

57 mennesker ble drept og over 100 skadd.

Sammen med ektemannen ankom hun Jordan 5. november 2005 - men bare én av dem klarte å sprenge seg selv i terroraksjonen som al-Qaida tok på seg ansvaret for.

Hun er søster til den avdøde al-Qaida-lederen Abu Musab al-Zarqawi.

Den andre personen som ble henrettet i natt, Ziad al-Karbouli, skal ha vært en del av al-Qaida. Han var dømt til døden for å ha drept en jordaner i 2008, ifølge NTB.

Hevn Opprørsgruppen Den islamske staten (IS) krevde tidligere i år den irakiske kvinnen utlevert i bytte mot den jordanske jagerflygeren Muath al-Kasaesbeh. Han ble tatt til fange av IS etter at flyet hans styrtet under et bombetokt i Syria i desember.

Jordan gikk med på kravet om fangeutveksling, men krevde beviser for at Kasaesbeh var i live før de løslot Rishawi.

Bevisene fikk de aldri.

- Hevnen vil bli like stor som katastrofen som har rammet Jordan, sa en talsmann for hæren i landet, oberst Mamdou al Ameri, til jordansk fjernsyn tirsdag kveld.

HENRETTET:Sajida al-Rishawi ble pågrepet med et selvmordsbelte rundt kroppen,etter et mislykket forsøk på å sprenge seg selv i 2005. Hun deltok i angrepet som tok livet av 57 mennesker og skadde over 100 mennesker. Her er hun avbildet i forbindelse med rettssaken i 2006. Foto: REUTERS/Majed Jaber/NTB Scanpix
HENRETTET:Sajida al-Rishawi ble pågrepet med et selvmordsbelte rundt kroppen,etter et mislykket forsøk på å sprenge seg selv i 2005. Hun deltok i angrepet som tok livet av 57 mennesker og skadde over 100 mennesker. Her er hun avbildet i forbindelse med rettssaken i 2006. Foto: REUTERS/Majed Jaber/NTB Scanpix Vis mer