Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jordan lammet av sorg og avmakt

Jordanere trosset regnet og valfartet til sykehuset i utkanten av Amman i dag for å vise sin sorg over kong Husseins død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjokkerte og ute av stand til å helt forstå at den lille kongen som ble så høyt respektert - faktisk var død, lot de sorgen og avmakten få fritt utløp. Selv om jordanerne hadde fått flere dager til å forberede seg, var det likevel som dette fattige landet i det urolige Midtøsten ble rammet av en sjokkbølge da budskapet om kongens død kom klokken 12.30 lokal tid.

Skolebarn

- Vi har bedt for ham. Det var alt vi kunne gjøre. Han er hos Allah nå. Han er uerstattelig, sier en eldre mann som i likhet med mange andre sto med et bilde av kong Hussein i hendene utenfor sykehuset.

Minibusser med skolebarn som hyllet den karismatiske monarken, kjørte til og fra området foran sykehuset der politiet hadde det travelt med å dirigere den kaotiske trafikken. Kamerafolk filmet skuet med plast over utstyret under himmelens åpne sluser. Voksne menn sto og gråt åpenlyst.

Da kongens død ble kunngjort offisielt, forsøkte tusenvis av mennesker å komme fram til sykehuset. Veiene dit ble tette av biler som stort sett ikke rørte seg av flekken.

Samtidig stengte forretninger og offentlige kontorer, og vil være stengt i tre dager framover. Det ble erklært 40 dagers landesorg.

Abdullah tatt i ed

Kong Abdullah av Jordan avla formelt eden som ny monark mindre enn fire timer etter at faren døde.

- Ved den allmektige Gud sverger jeg å bevare grunnloven og være lojal mot nasjonen, sa Abdullah med høyre hånd på Koranen, under et plenumsmøte med begge kamre i nasjonalforsamlingen.

Den nye kongen bar det tradisjonelle arabiske hodeplagget kaffia, rød som tegn på sorg.

Abdullah ba om nasjonal samling i en fjernsynssendt tale kort etter farens død. - Han døde som en troende. Vi vil bygge et sterkt Jordan og jeg ber all om å stå lojalt sammen, som en familie, sa kong Abdallah.

Kong Harald til gravferden

Kong Harald og utenriksminister Knut Vollebæk skal representere Norge ved begravelsen av kong Hussein av Jordan mandag. Det bekrefter Utenriksdepartementet og kongehuset.

Kongen og utenriksministeren reiste til Jordan i dag. Om lag 40 statsoverhoder er ventet til begravelsen som etter muslimsk tradisjon må finne sted 24 timer etter dødsfallet. Hussein vil bli gravlagt før ettermiddagsbønnen, ca. kl. 14.00 norsk tid.

Blant andre statsoverhoder som vil være til stede er USAs president Bill Clinton og tre tidligere amerikanske presidenter, statsminister Tony Blair og prins Charles fra Storbritannia. President Ezer Weizmann og statsminister Benjamin Netanyahu kommer fra Israel. Fra Danmark deltar statsminister Poul Nyrup Rasmussen og prins Henrik, fra Sverige kong Carl Gustaf og dronning Silvia og utenriksminister Anna Lindh.

Russlands president Boris Jeltsin skal delta, ifølge Itar-Tass, men det er ikke bekreftet.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media