Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jordan vil ikke møte Hamas

Jordanske myndigheter utsetter møtet med Hamas. I stedet anklager de Hamas for våpensmugling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jordan utsatte et planlagt møte med Hamas i går. Grunnen var at jordanske myndigheter har beslaglagt «raketter, eksplosiver og automatvåpen» som de mener tilhørte Hamas-aktivister, skriver nyhetsbyrået Ap.

Myndighetene sier at funnet er bevis på at Hamas sier én ting - og gjør noe annet - i sine forbindelser med Jordan, melder BBC.

Hamas benekter anklagene, og beklager at jordanske myndigheter har avlyst møtet med Hamas\' utenriksminister.

- Disse anklagene er falske. De går helt imot hva Hamas står for. Vi blander oss ikke inn i andre lands affærer, sier Hamas-talsmannen Sami Abu Zuhri, ifølge Reuters.

Pengetur

Den islamske gruppa, som fremdeles har et charter som tar til orde for Israels ødeleggelse, beskyldes nå for å ha brukt Jordan som sted for å iverksette anti-israelske aktiviteter, melder Ap. Den palestinske visepresidenten Naser al-Shaer benekter at palestinske mynigheter er involvert i noe slikt.

- Vi har ikke noe informasjon om dette, og vi er sikre på at våre jordanske brødre vil finne ut at palestinerne ikke er involvert i slike handlinger, sier Shaer til Reuters.

Utenriksminister Mahmoud al-Zahar er på rundreise i Midtøsten for å skaffe hardt tiltrengt kapital etter at USA og Europa har satt en stopper for sin bistand til de palestinske myndighetene etter at Hamas vant valget i januar i år. Zahars besøk i Jordan var planlagt i lang tid. Fredag i forrige uke dro Zahar til Kairo, men Egypts utenriksminister Ahmed Aboul Gheit sier han var for travel for å møte al-Zahar.

BENEKTER ANKLAGER: Palestinske militante deltok i en pressekonferanse i Gaza by i dag. Her benektet Hamas at den islamske gruppa har lagret våpen i Jordan. Hamas beklaget også at jordanske myndigheter ikke ønsket å møte deres utenriksminister. Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS
BENEKTER ANKLAGER: Palestinske militante deltok i en pressekonferanse i Gaza by i dag. Her benektet Hamas at den islamske gruppa har lagret våpen i Jordan. Hamas beklaget også at jordanske myndigheter ikke ønsket å møte deres utenriksminister. Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS Vis mer

Jordan underskrev en fredsavtale med Israel i 1994. Landet kjører en tøff linje mot islamske militante, og utviste tidligere Hamas-lederen Khaled Mashaal. Han bor nå i Syria. Jordan og Egypt har oppfordret Hamas til å akseptere Israel, men offisielt har ikke Hamas gjort det.

Forsvarer selvmordsaksjon

En av hovedgrunnene til at verdenssamfunnet har vanskelig for å godkjenne Hamas-regjeringen, er dens stilltiende støtte til folkerettsstridige selvmordsaksjoner inne i Israel. Etter mandagens selvmordsaksjon, gikk palestinernes innenriksminister Saeed Seyam, ut og forsvarte selvmordsaksjonen som drepte ni personer. Han sa at palestinerne har rett til å forsvare seg mot Israel på alle mulige måter.

- Vi er ikke en sterk makt som kan konfrontere flyene og bombene til okkupanten. Men vårt folk har viljen til å forsvare seg og til å kjempe, sier Seyam til journalister, ifølge den israelske avisa Haaretz.

70 på vent

Det var den militante gruppa Islamsk Jihad som sto bak selvmordsaksjonen som drepte ni israelere i Tel Aviv. De har ikke tenkt å stoppe der. Nå advarer gruppa om at de har 70 selvmordsaksjonister som er klare til å sprenge seg sjøl inne i Israel.

- «Martyroperasjonen» var den første frukten av en nylig opprettet enhet av selvmordsaksjonister, som inkluderer 70 mannlige og kvinnelige aksjonister, sier Islamsk Jihad-talsmannen Abu Ahmed til journalister i Gaza.

Abu Ahmed kritiserer videre palestinernes sjef Mahmoud Abbas for at han fordømte selvmordsaksjonen i Tel Aviv. Han hyller også Hamas-regjeringen, som forsvarte selvmordsaksjonen.

- Dette er et legitimt angrep ifølge alle internasjonale lover og konvensjoner. Så også religiøse regler. Ikke noen kan fordøemme denne motstandsaksjonen, sier han.

<B>KAOSET FORTSETTER:</B> En palestinsk unggutt kaster en stein mot et israelsk militærkjøretøy i byen Nablus i formiddag. Det brøt ut omfattende kamper mellom israelsk militære og palestinere i Nablus i dag. Minst sju palestinerne er skadd.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling