Jordanerne raser mot Al Qaida-landsmann

Tusenvis av jordanere samlet seg torsdag kveld i Ammans gater for å vise sin avsky mot selvmordsangrepene ved tre av hovedstadens hoteller onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Al Qaida har påtatt seg ansvaret for angrepet som krevd 59 menneskeliv i Jordans hovedstad. Hundrevis av mennesker ble skadd i angrepet mot de tre luksushotellene, og antall omkomne kan komme til å stige. 

Jordanerne flommet torsdag kveld ut i gatene for å vise sin avsky mot Al Qaidas leder i Irak, Abu Musab al-Zarqawi, som er født og oppvokst i Jordan. På en nettside for muslimske ekstremister forteller Al Qaida-toppen at angrepet mot hotellene ble utført fordi hotellene samarbeider med amerikansk og israelsk etterretning. Størsteparten av de omkomne er imidlertid jordanere.

- Kjeltring og forræder

Al-Zarqawi er etterlyst av amerikanerne for 25 millioner kroner og beskyldes for å ha ansvaret for de fleste blodige angrepene i Irak. Terrornettverkets selvmordsangrep mot hotellene Grand Hyatt, Radisson SAS og Day\'s Inn i Amman onsdag er det største terrorangrepet i Jordan noensinne, melder AP.

- Herregud, herregud. Er det mulig at arabere dreper arabere og muslimer dreper muslimer? Hvorfor gjorde de det? ropte en 35 år gammel jordansk kvinne som hadde mistet to nieser i angrepet.

Sammen med tusenvis av andre demonstranter marsjerte hun gjennom hovedstadens gater med taktfaste rop.

- Død over al-Zarqawi, kjeltring og forræder. Brenn i helvete, Abu Musab al-Zaraqawi, ropte folkemengden.

Aksjonen i Amman varte i overkant av en time, men tutende kjøretøyer dekorert med jordanske flagg og bilder av kong Abdullah II preget gatene langt ut i nattetimene.

Vil forfølge terroristene

DEMONSTRERTE: Både i hovedstaden Amman og flere andre byer demonstrerte jordanerne torsdag mot Al Qaida. Terrornettverket har tatt på seg ansvaret for terroraksjonen som drepte 59 mennesker i Amman onsdag. Foto: REUTERS/Majed Jaber
DEMONSTRERTE: Både i hovedstaden Amman og flere andre byer demonstrerte jordanerne torsdag mot Al Qaida. Terrornettverket har tatt på seg ansvaret for terroraksjonen som drepte 59 mennesker i Amman onsdag. Foto: REUTERS/Majed Jaber Vis mer

Torsdag kveld publiserte Al Qaida en ny og oppsiktsekkende melding som antas å være en respons til demonstrasjonen i Jordan.

- La det være klart at vi har angrepet etter å ha blitt overbevist om at de er sentre for krig mot islam, de støtter tilstedeværelsen til korsfarerne i Irak og i arabiske land, og tilstedeværelsen til jøder i palestinernes land, står det skrevet på den ekstremistiske hjemmesiden.

Den USA-allierte kong Abdullah II lovte i en fjernsynspublisert tale torsdag å forfølge terroristene.

- Vi vil dra dem ut av hulene deres og straffe dem, sa monarken ifølge Reuters.

- Vi skal konfrontere disse feige terroristene som ikke har noen religion eller samvittighet.

TV-TALE: Jordans konge, Abdullah II, fortalte torsdag kveld at Jordan ikke vil endre sitt syn i kampen mot terror.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer