Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jordans hevn på IS: 56 luftangrep de siste tre dagene

- Skal utslette dem fra jordas overflate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jordan sier de har gjennomført 56 flyangrep mot terrorgruppa den islamske stat (IS) de siste tre dagene.

Angrepene har blitt intensivert etter at IS tidligere denne uka brant den jordanske piloten Moaz al-Kassasbeh (26) levende, innelåst i et bur.

- Skal utslette dem Luftangrepene skal hovedsakelig ha vært rettet mot IS-skjulesteder, logistikksentre og våpenlagre.

- Vi oppnådde det vi ønsket. Vi ødela logistikksentre og våpenlagre og angrep skjulestedene til krigerne deres, sier Jordans sjef for luftforsvaret, general Mansour al-Jbour ifølge BBC.

- Vi er fast bestemt på å utslette dem fra jordas overflate, legger han til.

Han slår fast at Jordan har gjennomført 20 prosent av alle angrepene fra den amerikansk-ledede koalisjonen som er i krig med IS i Syria.

Bestialsk drap Likvideringen av den jordanske piloten Moaz al-Kassasbeh blir betegnet som IS' mest bestialske drap.

I en video som er spredd på nettet tenner en av terroristene en fakkel og fyrer på en stripe med tennvæske fram til buret der piloten var innestengt. Den oransje fangedrakten hans er dynket i tennveske og rundt ham oppstår et hav av flammer.

Etter at 26-åringen dør, heller en gravemaskin stein over buret og flammene.

Som Dagbladet skrev tidligere denne uka, har IS vist denne videoen for barn og voksne på storskjerm i Raqqa i Syria.

Ville forhandle 26 år gamle Kassabeh krasjet nær Raqqa mens han kjempet mot jihadister julaften. Han ble tatt til fange, og skal ha blitt drept allerede 3. januar.

Helt fram til videoen ble publisert tirsdag, forsøkte IS å forhandle med jordanske myndigheter om at en kvinnelig jihadist fengslet etter et terrorangrep, skulle løslates.

Jordan gikk med på overleveringen, og ba om at den japanske journalisten Kenji Goto og flygeren Kassasbeh skulle bli løslatt i bytte mot kvinnen.

SER NED: Det som skal være den jordanske piloten Moaz al-Kasasbeh, står innestengt i et stort, svart bur. Han ser ned, før en IS-terrorist tenner på en stripe med brennbar væske som leder til buret der den antatte 26-åringen står. Foto: Skjermdump
SER NED: Det som skal være den jordanske piloten Moaz al-Kasasbeh, står innestengt i et stort, svart bur. Han ser ned, før en IS-terrorist tenner på en stripe med brennbar væske som leder til buret der den antatte 26-åringen står. Foto: Skjermdump Vis mer

Det skjedde aldri. Goto ble halshogget, og Kassasbeh var etter datoen å dømme allerede brent levende.

Onsdag avslørte Dagbladet at dobbelt så mange som offentlig kjent, rundt 150 nordmenn, kriger i Syria.

Emiratene deltar Det var torsdag denne uka at Jordan trappet opp sin bombing av IS-stillinger i Syria og Irak. I dag ble det kjent at også De forente arabiske emirater sender en skvadron til Jordan for å delta i flyangrepenme på IS, sammen med Jordan, melder NTB.

Emiratene suspenderte sin deltakelse i operasjonen på grunn av manglende redningskapasitet for piloter i IS-kontrollerte områder, men ifølge en jordansk militær kilde vil F-16-fly fra Emiratene likevel delta i angrepene fra jordanske baser, noe som gir dem kortere flytid til operasjonsområdet enn fra hjemmebasene.

USA opplyste for få dager siden at de sender egne helikoptre til området som skal styrke muligheten for å redde flygere som styrter eller blir skutt ned.

LES OGSÅ: Jordan har henrettet to terrorister som hevn mot IS.

- SKAL UTSLETTE DEM: Jordans sjef for luftforsvaret, general Mansour al-Jbour sier de har som mål å utslette IS. General Jbour sier hovedmålet med luftangrepene er å ta livet av IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi, og at man også forsøker å stoppe terrorgruppens ulovlige oljesalg. Foto: Majed Jaber / Reuters / Scanpix
- SKAL UTSLETTE DEM: Jordans sjef for luftforsvaret, general Mansour al-Jbour sier de har som mål å utslette IS. General Jbour sier hovedmålet med luftangrepene er å ta livet av IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi, og at man også forsøker å stoppe terrorgruppens ulovlige oljesalg. Foto: Majed Jaber / Reuters / Scanpix Vis mer