Jordansk avis trykket tegningene

Så ble redaktøren sparket. Nå kastes danske produkter fra butikkhyllene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hva krenker Islam mest? En utlending som avbilder profeten slik han beskrives av sine tilhengere i verden, eller en muslim med bombebelte som sprenger seg selv på et bryllup i Amman eller andre steder?» spurte redaktør Jihad al-Momani i lederartikkelen der han forklarte hvorfor avisen Shihan i går trykket tre av de omstridte karikaturene av Muhammed.

Få timer senere var han sparket.

Sjokkerende

Arab Arab Printers Company, som eier ukeavisen Shihan, trakk deretter hele opplaget fra gaten og har nå startet en intern gransking for å finne ut hvilke andre redaksjonsmedlemmer som har deltatt i beslutningen.

- Vi sparket redaktøren for å ha publisert de krenkende bildene, heter det i en uttalelse fra selskapet.

- Vi vil også straffe alle andre som var innvolvert i denne uansvarlige og sjokkerende hendelsen.

Under overskriften «Verdens muslimer, vær fornuftige» skrev al-Momani i sin lederartikkel at han hadde valgt å trykke karikaturene for at avisens lesere selv skulle se hva som forårsaket raseriet. Han oppfordret sine lesere til å «handle rasjonelt» og stille seg spørsmål om hva som krenker Islam mest - publiseringen av karikaturene, eller selvmordsaksjonene som drepte 60 sivile bryllupsgjester og andre sivile på tre hoteller i Amman 9. november.

Han stilte også spørsmålstegn ved hvorfor raseriet får utløp nå, måneder etter at karikaturene først ble publisert i september.

Den jordanske regjeringen har fordømt publiseringen av de tre karikaturene, og sier at avisen har gjort en alvorlig feil.

Også den jordanske journalistorganisasjonen fordømte i går publiseringen av karikaturene.

Al-Momani sier i dag til det ofisielle nyhetsbyrået Petra at han ikke vil kommentere saken, men at han kan komme med en skriftlig uttalelse senere.

Boikott

Jordanske fagforeninger sier i dag at de vil holde to demonstrasjoner, en på lørdag og en tirsdag, og trappe opp sin boikott av danske produkter. I enkelte supermarkeder ble danske meieriprodukter fjernet fra hyllene, og flere internasjonale selskaper i Jordan kjøpte i dag avisannonser for å fortelle at de ikke er danske.

BOIKOTT: Flere supermarkedkjeder i Jordan fjernet i dag danske produkter fra hyllene.
SMS-AKSJON: Jordanere oppfordrer til boikott av danske varer på SMS.