Jordbær på Grønland kan være tegn på klimaendringer

- Plantene vokser rett og slett raskere enn før.

<strong>DYRKER GRØNNSAKER PÅ GRØNLAND:</strong> Kim Ernst, som er kjøkkensjef ved restaurant Roklubben i Søndre Strømfjord på Grønland, viser fram drivhusene der han dyrker grønnsaker og urter. Stigende temperaturer har gjort det mulig for grønlenderne å øke dyrkingen av matvarer som de tidligere bare kunne få kjøpt fra utlandet. For eksempel ble produksjonen av poteter fordoblet i tidsrommet fra 2008 til 2012. Foto: Alistair Scrutton / Reuters / NTB scanpix
DYRKER GRØNNSAKER PÅ GRØNLAND: Kim Ernst, som er kjøkkensjef ved restaurant Roklubben i Søndre Strømfjord på Grønland, viser fram drivhusene der han dyrker grønnsaker og urter. Stigende temperaturer har gjort det mulig for grønlenderne å øke dyrkingen av matvarer som de tidligere bare kunne få kjøpt fra utlandet. For eksempel ble produksjonen av poteter fordoblet i tidsrommet fra 2008 til 2012. Foto: Alistair Scrutton / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Jordbær så saftige og søte at de kan serveres til kongelige gjester gror i områdene der polarsirkelen krysser Grønland. Bærene tas som tegn på at klimaet endrer seg og været blir varmere.

Jegere fra urbefolkningen inuittene forteller at reinsdyrene gresser seg feitere enn noen gang før. Mesterkokken Kim Ernst ved restaurant Roklubben i Søndre Strømfjord på den grønlandske vestkysten finner i dag urter og bær nærmest rett utenfor kjøkkendøra.

- Plantene vokser rett og slett raskere enn før, sier Ernst.

- Hvert år prøver vi ut nye ting, forteller kokken som har servert hjemmedyrkede jordbær med fløte som dessert for nordiske kongelige.

Varmere dager - Da jeg kom hit for første gang i 1999, var det ingen som ville ha drømt om å gjøre noe slikt. Men nå virker sommerdagene varmere og lengre, fortsetter Ernst mens han viser fram drivhus og en utendørs vinterhage.

Grønlands regjering, som etter valget 12. mars ledes av den kvinnelige statsministeren Aleqa Hammond, ønsker å skaffe seg flere økonomiske bein å stå på.

Landet har tradisjonelt levd av fiske, men satser nå på utvinning av olje, gass og mineraler - og på turisme.

Regjeringen i hovedstaden Nuuk har oppnevnt et utvalg som skal studere hvordan klimaendringene kan utnyttes til å øke produksjonen i jordbruket på Grønland. Dette vil bli til hjelp for bøndene og redusere øyas avhengighet av importerte matvarer.

Mer poteter Og selv om tallene i seg selv er små, er framgangen allerede tydelig. I 2008 lå Grønlands egen produksjon av poteter produsert for salg på rundt 50 tonn, i fjor kom tallet opp i over 100 tonn, og produksjonen av andre grønnsaker kan bli fordoblet bare fra i fjor til i år.

- I dag fins det enorme områder sør på Grønland der man kan dyrke matvarer. Folk som dyrker poteter drar den største nytten av dette, men kåldyrkerne gjør det også svært bra, påpeker Josephine Nymand ved Grønlands institutt for naturressurser i Nuuk.

Men bildet er ikke bare lyst, den globale oppvarmingen har sterke skyggesider også på Grønland. Det faller stadig mindre regn ettersom somrene blir varmere, og enkelte eksperter mener at øya som er berømt for sin is og sine innsjøer, snart må ha anlegg for kunstig vanning.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer