Jordbær-selgere lurer deg til å tro at utenlandske bær er norske

Slik unngår du jordbærbløffen.

LURER DEG: Er du glad i norske jordbær, bør du tenke deg om to ganger. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
LURER DEG: Er du glad i norske jordbær, bør du tenke deg om to ganger. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske jordbær er kjent for å ha ekstra god smak.

Derfor annonserer gjerne forhandlerne i butikkene og ute på torget om at de selger nettopp «norske bær». Men det trenger ikke å være sant.

Advarer mot parasoll-selgere - Det er spesielt de som sitter under parasollene på små torg eller ved bensinstasjoner som bytter identitet på bærene, sier produktsjef Claes Huseby i Gartnerhallen, som leverer bær til Norgesgruppen og Rema.

Han reagerer sterkt på denne svindelen.

- Jeg tar avstand fra å lure kundene. Å selge utenlandske bær som norske går på akkord med preferansen og det gode imaget norske bær har. Det er bær som har bedre smak enn de importerte. Det bør man ikke klundre med, sier Huseby til Dagbladet.

Sender bær til analyse Også i Sverige er de glade i egendyrkede jordgubbar. Jordbærbonde Victor Ivarsson i Österlen, som har solgt jordbær i seks år, forteller i Sydsvenskan om det urimelige i at hans egendyrkede jordbær koster 35 kroner per liter, mens andre selgere på torget hevder at sine bær til 20 kroner er svenske.

Hos söta bror er problemet så utbredt at man har tatt prøver av bær i Skåne og Stockholm og sendt dem til Tyskland for analyse, ifølge Dagens Nyheter.

I Sydsvenskan forteller andre jordbærbønder at de har sett at bærene pakker om bærene på torget til esker som hevder at de er svenske.

- Bytter til nøytral emballasje Noe liknende har ikke Huseby i Gartnerhallen hørt om i Norge.

- Den praksisen håper jeg ikke skjer her i Norge, men det vi avdekket da vi tok en sjekk i fjor var at det sto plakat med norske bær, men at det ikke sto noen ting på eskene. Vår erfaring er at de bytter til nøytral emballasje, sier Huseby.

Nils T. Bjørke i Norges Bondelag er opptatt av at bærene skal være godt merket.

- Om du ser Nytt Norge-merket, er det helt sikkert. Ellers er det viktig å spørre etter hvor bærene kommer fra og gjerne navnet på produsenten, sier Bjørke til Dagbladet.