Jordbærdyrkere må tenke tunnel

Regn og uvær tvinger jordbærbøndene til å tenke nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bedre jordbær, lengre sesong, større avlinger, mindre plantevernmidler og komfortable arbeidsforhold. Et økende antall jordbærdyrkere velger å sette produksjonen under tak.

Over store deler av Østlandet og Sørlandet er årets jordbærsesong så godt som over. Regn og flom har ødelagt avlinger. Samtidig kommer de første Trønderbæra på markedet nå, mange uker etter at de første bærene fra Rogaland var i butikkene. Der har problemet heller vært tørke.

- Når vi ser hvor plaget bransjen er av norsk klima generelt og værforholdene i år spesielt er det ingen tvil om at framtiden innen jordbærdyrking ligger i tunneler. Da kan jordbærsesongen bli dobbelt så lang i tillegg til at det blir mindre svinn som følge av råte. Mye av det som selges av frilandsbær nå er jo av dårlig kvalitet må grunn av regnværet, sier forsker Rolf Nestby i Bioforsk til NTB.

12 ukers sesong

På Lier i Akershus dyrker Myhrene AS jordbær i fire omganger for å forlenge sesongen. Med 30 dekar i tunnel kan de begynne sesongen en måned tidligere. Deretter dyrker de frilandsbær med og uten plastdekke og til slutt høster de bær som dyrkes i høyden, der klimaet er kaldere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer