Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jordbrukssjef politianmeldes for dyremishandling

Sauer sultet i hjel - eierens jobb er å lære bort riktig jordbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jordbrukssjefens hovedjobb de siste 30 årene har vært å lære bøndene i kommunen hvordan de skal drive riktig jordbruk. Men som hobbybonde greide han ikke å ta vare på sine egne dyr.

Dyrevernnemda i Aust-Agder har vedtatt å politianmelde jordbrukssjefen og bonden etter at fem-seks sauer ble funnet døde i fjøset av sult og tørst. Møkka fløt overalt, halvparten av besetningen var avmagret og 80 sauer ble sendt til nødslakt, skriver Fædrelandsvennen.

Mannen har vært jordbrukssjef i Valle kommune i Setesdal i en mannsalder, og han har drevet som sauebonde ved siden av. Der har det blitt frontkollisjon mellom liv og lære.

Rådmann Vidar Homme er mannens sjef i kommunen. Han kjenner bare saken fra Fædrelandsvennen.

-Derfor kan jeg ikke kommentere saken. Først må det eventuelt komme noen dokumentasjon til kommunen. Jordbrukssjefen er i jobb som vanlig, sier rådmannen til Dagbladet.no.

Blant de verste sakene

- Overtredelsen er så grov at vi fattet vedtak om politianmeldelse, sier leder i Dyrevernnemnda, Jan A. Gundersen, til Fædrelandsvennen.  Fjøset var ikke tømt for møkk siden forrige vinter, gjødselkjelleren så ut som den aldri hadde vært åpnet, og gjødselvannet rant over veien og ned mot en bekk.

Om lag 15 sauer var ikke hentet ned fra beite før vinteren. En annen bonde fant dem ute i terrenget, men de var så avmagret at de måtte nødslaktes.

Dyerevernnemnda blir kontaktet om cirka 100 saker i året, men bare fem-seks er så alvorlige at de ender med politianmeldelse.

-Jeg har sittet i dyrevernnemnder siden 1989. Det er ikke den aller verste saken jeg har vært borti, men blant de verste, sier Gundersen til Dagbladet.no.

Personlig tragedie

Dyrevernnemnda fikk melding om de vanskjøttede dyrene allerede 28. september i fjor. Bonden og jordbrukssjefen fikk sjansen til å rette opp situasjonen, etter vanlig praksis i slike saker. Dyrevernnemda var på flere inspeksjoner utover høsten, men det skjedde ingen forbedringer. Forholdene ble bare verre og verre.

Hele saken bærer preg av en personlig tragedie.

Jordbrukssjefen selv sier til Fædrelandsvennen at han "hadde plunder med ekteskapet" og at han mistet motet. Han mener han prøvde å rette opp situasjonen, men at han ikke rakk det.

Vil fortsette som jordbrukssjef

Det var på konas slektsgård at jordbrukssjefen drev som sauebonde. Han var enig i nedslaktingen slik situasjonen var blitt, og han hjalp selv til med å få dyrene på slakteribilen. Han vil ikke drive mer med dyr.

-Tror du dette går ut over stillingen din som jordbrukssjef, spør Fædrelandsvennen.

-Nei, det tror jeg ikke. Dette skjedde i min rolle som bonde, sier mannen.

Vanlige reaksjoner i dyrevernsaker som havner for retten, er bortfall av retten til å holde husdyr.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!