Jorden går inn i sin sjette «utrydningsfase». Forrige gang forsvant dinosaurene

Nå kan det være menneskenes tur.

<strong> UTRYDNINGSTRUET:</strong> Den utrdydningstruede orangutangen kan være blant de første artene som forsvinner. Forskere hevder jorden er i en ny utrydningsfase som truer hele menneskeheten. AFP PHOTO / ROMEO GACAD /FILES
UTRYDNINGSTRUET: Den utrdydningstruede orangutangen kan være blant de første artene som forsvinner. Forskere hevder jorden er i en ny utrydningsfase som truer hele menneskeheten. AFP PHOTO / ROMEO GACAD /FILES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Jorden skal ha opplevd fem såkalte masseutryddelses-perioder til nå, hvor den siste utryddet dinosaurene for ca 66 millioner år siden. Ifølge en ny rapport skal jorden nå være vitne til den sjette perioden med masseutryddelser.

Den nye studien, publisert i tidsskriftet Science Advances, advarer om at arter forsvinner hundre ganger raskere enn normal hastighet.

- Studien viser uten tvil at vi nå går inn den sjette store masseutryddelses-perioden, sier Paul Ehrlich, seniorstipendiat ved Stanford Woods instituttet for miljøforskning.

Han har sammen med forskere ved universitet i Berkeley og Princeton vært med å utarbeide rapporten som advarer om at menneskeheten kan være blant de første artene til å forsvinne som følge av dagens masseutryddelse.

- Hvis vi tillater dette å fortsette, vil liv slik vi kjenner det ta millioner av år å gjenopprette. Dagens arter vil i såfall forsvinne tidlig, sier hovedforfatter av rapporten, Gerardo Ceballos.

- Artene forsvinner Christian Steel, generalsekretæren i Samarbeidsrådet for biologisk mangfold (SABIMA), mener utryddelsen av arter er ikke noe som bare skjer, men en konsekvens av politikken Norge og verden for øvrig fører.

- 1/5 av Norges arter står på rødlisten over arter som kan forsvinne. Vi ser de samme tendensene i Norge som i resten av verden. Det er for eksempel mindre enn 2 % av skogen i Norge som er eldre 160 år. Dette er veldig alvorlig og verdenssamfunnet må la naturen gå sin naturlig gang, sier Steel til Dagbladet.

- Dette er riktig nok en veldig langsom prosess. Men sett utfra naturens perspektiv så går denne utviklingen alfor fort. I løpet av noen hundre år så vil de mest faretruede artene være forsvunnet, legger han til.

400 arter har forsvunnet Forskerne av rapporten undersøkte tidligere utryddelses-rater for virveldyr - dyr med ryggbein - ved å vurdere utryddelsesbakgrunnen til fosiler. De fant ut at dagens utryddelseshastighet er mer enn 100 ganger høyere enn i perioder når jorden ikke går gjennom en masseutryddelses-periode.

Ifølge rapporten har over 400 virveldyr forsvunnet siden begynnelsen av 1900-tallet. En såkalt naturlig utryddelse av samme antall arter vill normalt sett ta ca 10.000 år, konkluderer forskerne bak rapporten.

Arealforbruket vårt er den aller største trusselen mot artene, forklarer Steel. Hele 90 prosent av artene på den norske rødlista trues av arealendringer. Andre faktorer som gjør at arter utryddes er menneskeskapte klimaendringer, overhøsting, fremmede arter og forurensning.

- Alle artene lever i samspill med hverandre. Blant annet danner artene jord, produserer oksygen, binder karbon og renser vann. Dette er grunnleggende byggesteiner i jordas kretsløp som vi mennesker er avhengig av. Hva om løsningen på for eksempel kreftgåten liggger plassert i en art som allerede er forsvunnet?

Løsningen er ifølge biologen å bli mer arealeffektive.

- Vi må endre måten vi forbruker naturen på. Vi kan ikke forsette arealforbruket uendelig, og må bygge der det allerede har blitt bygd. Jordkloden vår har bare en viss størrelse.

<strong> BEKYMRET:</strong> Biolog Christian Steel mener de menneskeskapte naturendringene påvirker artsmangfoldet i verden. Foto: Sabima
BEKYMRET: Biolog Christian Steel mener de menneskeskapte naturendringene påvirker artsmangfoldet i verden. Foto: Sabima Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer