- IKKE POPULÆR: Vestlige eksperter sier Kim Jong-Il ikke var noen populær mann blant folket sitt. Kinas statlige TV CCTS kringkaster et annet inntrykk i dag, gjennom intervjuer med flere gråtende forbipasserende. Foto: Reuters/CCTV/Scanpix
- IKKE POPULÆR: Vestlige eksperter sier Kim Jong-Il ikke var noen populær mann blant folket sitt. Kinas statlige TV CCTS kringkaster et annet inntrykk i dag, gjennom intervjuer med flere gråtende forbipasserende. Foto: Reuters/CCTV/ScanpixVis mer

Jordhytter, kinesere og en maktsyk elite

Slik var - og blir - Nord-Korea etter Kim Jong-Ils død, ifølge kilder som selv har besøkt landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kilder som selv har besøkt Nord-Korea og møtt flere medlemmer av landets styrende elite, erklærer seg ikke overrasket over nyheten som nådde Norge i morges.  

- Mannen har vært veldig syk. Han led av diabetes og hadde slag i 2008, og om du så bilder av ham nå mot slutten så han ganske dårlig ut. Han støttet seg til rekkverk når han gikk, og hadde også dårlig lever, sier en kilde.

Skrale forhold Gjennom bilturer gjennom deler av landet har kilden selv tatt landskapet i øyesyn.  

- Folk bor veldig enkelt, det er veldig mange jordhytter. De er utsatt for regn om sommeren, da vannet kan suges opp av veggene så husene kollapser. Om vinteren er de tilsvarende kalde.

- Hvordan er Pyongyang i forhold?

- Pyongyang pusses opp til 100-årsjubileet av Kim Il-sungs fødsel til våren. Der er det mer biler og mer lys, i hvert fall om sommeren og høsten når krafttilførselen er stabil. Fortau og gater er pene, og det er stor byggeaktivitet. Det er imidlertid ingen stor befolkningsvekst — regimet regulerer selv hvem som kan komme dit. Ingen får flytte til Pyongyang om de ikke har en aktverdig grunn for det.

Stolthet - Vil det nå bli lettere for Vesten å presse regimet?

- Nei, overhodet ikke. Dette er stolte mennesker, som vil gjøre det sin vei. Kim Jong-ils far, Kim Il-sung, har fortsatt en veldig høy status. På hans tid var store deler av Nord-Korea mer velstående enn Sør-Korea, sier kilden.

HATET - OG ELSKET? Få vet mye om Kim Jong-Il, som ble erklært død på statlig TV i morges. Foto: Reuters/Scanpix
HATET - OG ELSKET? Få vet mye om Kim Jong-Il, som ble erklært død på statlig TV i morges. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Hvordan blir dagens nyhet mottatt ute blant folk?

- Jeg tror folk er nokså kyniske. Han var ingen populær mann, særlig mot slutten, og ble holdt ansvarlig for den mislykkede valutareformen november 2009, som medførte store sosiale endringer og matvaremangel. Folk sultet i hjel. Folk har ingen tiltro til ham — og enda mindre til hans sønn.

Begge sees på som representanter for et egoistisk og maktsykt regime.

- Respekten for de eldre er fortsatt stor. Det gjør det vanskeligere å ta over makta, sier kilden.

Kina tar tak Kilden har møtt flere av Nord-Koreas reelle maktpersoner, men ikke den nå avdøde frontfiguren. Kim Jong-Il møtte bare statsledere og Kinas og Russlands ambassadører.  

Kilden tror Kina nå vil benytte anledningen til å feste et grep om Nord-Korea.  

- Kina investerer sterkt, og Nord-Korea åpner seg nå i forhold til Kina. Der kineserne får holde på ser du at det skjer ting i landet, de har åpnet to nye industriparker og bygger infrastruktur. I industriparkene er det en voldsom aktivitet. Kinas planer er store, og de vil gi Nord-Korea et alternativ til atomvåpen.

ATOM ELLER IKKE? Sørkoreanske aktivister protesterer mot Nord-Koreas atomprogram. Kim Jong-Il prioriterte eget militærvesen langt høyere enn vanlige folks ve og vel. Foto: AFP/Scanpix
ATOM ELLER IKKE? Sørkoreanske aktivister protesterer mot Nord-Koreas atomprogram. Kim Jong-Il prioriterte eget militærvesen langt høyere enn vanlige folks ve og vel. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Den statlige kringkasteren i Nord-Korea gikk i natt ut med meldingen om at landets leder siden 1994 var død. TV-annonsøren som var kledd i sorte klær gråt mens meldingen ble opplest.

- Kim Jong-il døde lørdag morgen fordi han var «fysisk og mentalt overarbeidet», lød meldingen.

HEDRES MED BLOMSTER: En nordkoreaner med blomster til ære for den avdøde lederen i dag. Foto: Reuters/Scanpix
HEDRES MED BLOMSTER: En nordkoreaner med blomster til ære for den avdøde lederen i dag. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer