IKKE FORNØYDE: Jordmødre har det så travelt på jobb i sommer at fødende sier de ikke er fornøyde med oppfølgingen. Foto: NTB Scanpix
IKKE FORNØYDE: Jordmødre har det så travelt på jobb i sommer at fødende sier de ikke er fornøyde med oppfølgingen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Travelt i helsevesenet:

Jordmødre gruer seg til å jobbe om sommeren. - Flere har sagt at de snart ikke orker å jobbe mer

Sommerferien fører til at jordmødre og sykepleiere må springe enda fortere enn vanlig for å nå over alle pasientene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De springer fra den ene til den andre. Noen av jordmødrene har sagt til meg at de gruer seg til sommeren. De har det tøft resten av året også. Flere har uttrykt bekymring og har sagt at de snart ikke orker å jobbe mer, sier politisk leder i Den norske jordmorforening, Kristen Jørgensen.

Jørgensen er ikke alene om dette inntrykket og tilbakemeldingene hun får fra jordmødre. Både Jordmorforbundet, jordmorforeningen og Norsk Sykepleierforbund er enige - det er svært travelt på jobb om sommeren.

ERFART: Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet, har erfart både hvordan det er å føde og å være på jobb i en travel sommermåned. Foto: Kristin Henriksen/Norsk Sykepleierforbund
ERFART: Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet, har erfart både hvordan det er å føde og å være på jobb i en travel sommermåned. Foto: Kristin Henriksen/Norsk Sykepleierforbund Vis mer

- Det er veldig travelt med fødselsrekorder også i år, spesielt i de største byene. Samtidig som det er ferieavvikling, så er det denne tiden det fødes flest barn. Det er noe vi ser hvert år, sier leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup til Dagbladet.

I 2016 ble det født 58 900 barn i Norge, ifølge tall fra SSB. Flest fødsler foregår i sommermånedene.

- Det hender at man ikke rekker å spise når man får det så travelt, sier hun.

Jørgensen i jordmorforeningen sier det ikke bare er et problem om sommeren, men at det topper seg når jordmødrene også skal ha ferie.

- Føles ikke bra

Søndag skrev Dagbladet om svenske Petra som hadde en krevende første uke som nyansatt jordmor. Hun rakk ikke å gå på do og det resulterte i røde flekker på buksa.

Schjelderup har tidligere jobbet som jordmor på fødeavdelingen i Sandnessjøen i seks år. Der stenger fødeavdelinger i byer i nærheten under ferieavviklingen.

Hun kjenner seg igjen i svenske Petras beskrivelse av en travel hverdag.

- Ja, det har man selv opplevd på travle vakter, og det er noe alle jordmødre nok kjenner seg igjen i, sier hun.

Schjelderup har også opplevd hvordan det er å være den som trenger hjelp av jordmor om sommeren.

- Jeg har selv født alle mine tre barn på den travleste tiden av året. Under den ene fødselen hadde jordmora svært lite tid. Det føles ikke bra, fordi man skal være trygg og overvåket. Man er også avhengig av at det er noen tilstede om det skulle skje komplikasjoner, forteller hun.

Én jordmor per aktiv fødsel

Siden 2010 har det vært et krav i fødselomsorgen at én jordmor skulle hjelpe kun én fødende kvinne om gangen. Men helseforetakene har ikke vært pålagt å dokumentere om en-til-en-prinsippet blir fulgt.

I januar ble dette endret, da helseminister Bent Høie sendte ut nye oppdragsdokumenter til de regionale helseforetakene, skriver Dagens Medisin.

- Generelt er det veldig travelt om sommeren. Jordmødrene gjør det de kan for å gjennomføre én jordmor per aktiv fødsel, og jobber ofte ekstravakter og mye overtid på denne tiden av året. Det blir avvik på alle fødslene der de hjelper flere i aktiv fødsel samtidig, sier Schjelderup.

Det har vært rapporter om fødende i sommer som ikke har vært fornøyde når jordmødrene har hatt flere fødende samtidig. De har følt på at jordmora har hatt det for travelt.

Ferieavvikling er ikke det eneste som gjør det travelt, som nevnt over er det noen sykehus i Norge som har sommerstengt.

- Det er dessverre slik at noen fødende får lengre reisevei, som har gjort at det har skjedd en økning i ufrivillige fødsler under transport i Norge, sier Schjelderup og fortsetter:

- Store avstander fører til større press på de største klinikkene, fordi de enten er lagt ned eller har sommerstengt. I de største byene risikerer fødende å bli avvist på døra og omdirigert til sykehus som har bedre kapasitet. Bemanningen må styrkes i stedet, slik at fødende kommer til jordmorhjelp tidsnok, mener hun.

Kan føre til at man overser noe

Jørgensen i Jordmorforeningen forteller også om tilbakemeldinger hun får fra jordmødre som har det svært travelt på jobb.

- De gjør det de må gjøre og må kanskje følge opp flere samtidig. Det er også redusert antall fødestuer, slik at de fødende må ut så fort som mulig. Det betyr at jordmødrene må springe fortere, sier hun.

KREVENDE: Politisk leder Kristen Jørgensen har fått tilbakemelding fra jordmødre som snart ikke orker mer av den krevende hverdagen. Foto: Den norske jordmorfordning
KREVENDE: Politisk leder Kristen Jørgensen har fått tilbakemelding fra jordmødre som snart ikke orker mer av den krevende hverdagen. Foto: Den norske jordmorfordning Vis mer

Jørgensen forteller også at det er utfordrende å få tak i vikarer.

- Kvinnene må reise tidlig hjem, fordi det ikke er plass på barselavdelingene, og så er det ikke jordmødre til å hjelpe deg når du kommer ut, for det er for få jordmorstillinger i kommunene, sier hun.

De gangene det blir utlyst stillinger i kommuner, er det stor pågang, ifølge Jørgensen. Trolig fordi det et tøft arbeidspress på jordmødre som jobber på sykehus.

- Når en må ta ansvar for mange samtidig, er man alltid redd for å overse noe i den travle hverdagen. Overser man noe og noe går galt, så blir jordmora ansvarlig, sier Jørgensen.

Hun legger til viktigheten av å ha tid til å følge med og observere om alt utvikler seg normalt under en fødsel. Samt å ha mulighet til å gripe inn ved behov.

- En bør beholde de jordmorstyrte fødestuene, for det er et voldsomt press på de store fødeklinikkene. Det vil gi mindre komplikasjoner, sier Jørgensen.

Nå ønsker hun at helseminister Bent Høie (H) ser på hele systemet rundt fødsler, og finner løsninger.

Mangel på sykepleiere

Norsk sykepleierforbund deler også erfaringene til jordmødrene.

- I år som tidligere i år er det store problemer med å skaffe nok sykepleiere, og å få kompetent og kvalifisert personale gjennom hele døgnet, slik at pasienter også gjennom sommermånedene får riktig behandling, sier forbundsleder Eli Gunhild By.

SYKEPLEIER-MANGEL: Eli Gunhild By, leder i Norsk sykepleierforbund forteller om store problemer med å skaffe nok sykepleiere, i år som tidligere. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
SYKEPLEIER-MANGEL: Eli Gunhild By, leder i Norsk sykepleierforbund forteller om store problemer med å skaffe nok sykepleiere, i år som tidligere. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

Erfaringsmessig må planleggingen av sommerkabalen starte på et tidlig tidspunkt.

- Vi ser at de som starter planlegginga tidlig og legger til rette, lykkes i å få nok bemanning, sier By.

Grunnen til at sommeren er ekstra travel, mener hun handler om at bemanninga er marginal i utgangspunktet.

- Det fører til at sykepleierne springer enda fortere. Kanskje får de ikke fulgt opp og gjort jobben sin på den måten som er nødvendig, sier hun, og legger til:

- Det er nødvendig med et sykepleierløft.