Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jordmor-krise

For å demme opp for jordmorkrisa som rammet Ullevål sykehus i vår, ber helsebyråden i Oslo, Aker sykehus om å overføre penger og jordmødre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Byråden har gjort et vedtak som vil føre til jordmormangel i Oslo. Vedtaket vil ikke løse krisa på Ullevål, men utløse krise på Aker, mener jordmor Synne Holan ved Aker sykehus.

Jordmorkrisa som oppsto på Ullevål sykehus i vår, begynner å tappe ressurser fra nabosykehuset Aker. Fødeavdelingen kan bli nødt til å legge ned mange alternative tilbud, nå når helsebyråd Ellen Christine Christiansen krever at 38,5 prosent av jordmødrene flyttes til Ullevål. Den velrenommerte fødeavdelingen på Aker er i harnisk etter at de oppdaget helsebyrådens vedtak. Før jul ble landets tredje største fødeavdeling lagt om, og Aker mistet mange jordmødre til Ullevål. Nå må Aker belage seg på å nedlegge enda mer av den populære fødeavdelingen.

Trives

- Vi har nettopp kommet oss etter forrige runde. Da mistet Oslo kommune 21 jordmødre, og det samme vil kunne skje igjen. Jordmødrene som jobber her, trives. De har vært med og bygd opp alle de gode tilbudene vi har her, derfor risikerer vi enda flere oppsigelser, mener Holan.

Helsebyråden har vedtatt en budsjettjustering som skal rette opp skjevhetene fra oppgavefordelingen mellom Ullevål og Aker i desember. Da fikk Ullevål 62,5 prosent av arbeidsoppgavene, 44 prosent av jordmødrene og vel 50 prosent av lønnsbudsjettet. Fordi dette setter Ullevål i en umulig situasjon, har byrådet bestemt at både antall jordmødre og lønnsmidler som overføres skal økes til 62,5 prosent.

- Regnestykket høres helt logisk ut, men det er nok mer komplisert enn det. For byrådet er dette bare en budsjettsak om å flytte 79 millioner kroner, men for oss er dette spørsmål om å flytte mer enn 18 jordmødre, og det gjør man ikke med et pennestrøk. Vi vil heller øke vårt fødselstall til 2000, sier Holand.

I år ventes det at Aker skal ta imot 1500 barn, og tallet skal være like høyt etter overføringene til Ullevål.

Forbannet

Jordmor Grete Jensen (59), en av staben, legger ikke skjul på at hun er fly forbannet.

- Bystyret har vedtatt at fødeavdelingen på Aker skal bestå. Så slipper helsebyråden bomba mens alle er på ferie, og overflytter 38 prosent av jordmødrene, sier den erfarne jordmoren.

Rovdrift

Hun legger ikke skjul på at jordmødrene på Aker ikke har noe imot å finne seg annet å gjøre.

- Vi vil ikke til Ullevål. Der foregår det rovdrift på personalet, det blir «vær så god, jobb deg i hjel» hele tida. Vi kan gå ut og få jobb andre steder når som helst. Det blir ikke flere jordmødre ved å ta dem fra ett sykehus og flytte dem til et annet.

- Vi vet at Ullevål har krise, og vi støtter alle forsøk på å løse den. Jeg har selv tatt ekstravakt for å avhjelpe situasjonen der, men vi ofrer oss ikke, sier en kampklar Jensen, som presiserer at det ikke er Ullevål de reagerer mot, men byråden.

Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med helsebyråd Ellen Christine Christensen i går kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media