- Jordmor og helsesøster er diskriminerende titler

Oslo Høyre vil ha kjønnsnøytrale titler for å rekruttere menn. Fagforeningene vil heller ha økt lønn og bedre vilkår.

- DISKRIMINERENDE: Julie Brodtkorb (H) mener titlene helsesøster og jordmor er diskriminerende, og ønsker nye, kjønnsnøytrale stillingstitler. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet.
- DISKRIMINERENDE: Julie Brodtkorb (H) mener titlene helsesøster og jordmor er diskriminerende, og ønsker nye, kjønnsnøytrale stillingstitler. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre, Krf og Venstre i Oslo bystyre vil i dag be helsedepartementet om å utrede nye stillingstitler for jordmor og helsesøster. Leder for Høyres kvinneforum og medlem av bystyret, Julie Brodtkorb (H) mener titlene er diskriminerende, og tror at nye, kjønnsnøytrale titler vil påvirke rekrutteringen av menn til yrkene.

- Kjønnsdiskriminerende titler - Man har lenge vært opptatt av å skape gode kvinnelige forbilder i mannsyrker, nå vil vi også gjøre det motsatte. Det er kanskje ikke så rart at få menn velger disse yrkene, som har ganske kjønnsdiskriminerende titler, sier Brodtkorb til Dagbladet.

Forslaget har de plukket opp fra ungdommens bystyremøte.

- De fortalte at mange går til helsesøster, og at gutta gjerne skulle hatt en mann å gå til. De fortalte også at det kan påvirke yrkesvalg, at om de som gutter møtte menn som helsesøstre, så ville de bli oppmerksom på at de også kunne bli det, sier Julie Brodtkorb.

Hun vil ikke selv komme med forslag til nye stillingstitler. Dette mener hun fagfolkene i departementet bør gjøre, i samarbeid med fagforeningene. Og hun håper å få de rødgrønne med på forslaget.

- Heller mer i lønn Astrid Grydeland Ersvik, leder i Landsgruppen av helsesøstre i Norsk Sykepleieforbund, synes det er flott at både politikere og ungdom engasjerer seg i tematikken.

- Vi har behandlet dette i vårt styrende organ, og vi har bestemt oss for å diskutere tittel når langt viktigere ting er på plass, når det er nok helsesøstre i Norge, sier Ersvik.

Hun forteller at de har hatt møter med både Språkrådet og likestillingsombud om en tittelendring.

Lederen forteller at de har 12 mannlige medlemmer, av rundt 3080 medlemmer totalt.

- Når det gjelder rekruttering tenker jeg at tittel kan være en årsak, men at lønn og arbeidsforhold er langt viktigere. For å være helsesøster må du først være sykepleier, og da må det først rekrutteres flere menn inn i sykepleieryrket, sier Ersvik.

- Ikke et problem Hun forteller at det var en av hennes mannlige kollegaer som ba dem legge titteldiskusjonen død.

 

- Våre mannlige medlemmer sier at de ikke opplever det som problematisk å ha den tittelen når de er mann, forteller hun.

Lederen tror at tittelen vil bli forandret en dag, men forteller at de ikke har funnet en god erstatning ennå

- Tittelendringen burde ha sitt utspring i fagmiljøet om endringen skal lykkes. Vi kan ikke bare ta bort en tittel når vi ikke har noe å erstatte den med, sier hun.

Helsebror, jordfar, annen tittel? Eller bør titlene jordmor og helsesøster bestå? Diskutér under.