Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jordmor ruger egg i bh-en

Med et storspove-egg lunt og trygt forvart nede i utringningen på bh-en regner Anne-Marit Smette fra Åsnes med å bli fuglemor en av de nærmeste ukene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 23 år som jordmor ved Ullevål sykehus er hun vant til å ta imot nye verdensborgere, men det er første gang hun hjelper fram en fugleunge. Og rugingen skjer altså mellom jordmoras bryster, dag og natt, etter at en bonde i nabolaget hennes fant tre store egg ute på jordet sitt.

Rugetida for Norges største vadefugl, som blir 55 centimeter lang, er 28 dager. Og Anne-Marit Smette er innstilt på å bære egget mellom brystene helt fram til klekkingen.

- Dette er ikke noe «farlig» og slett ikke verre enn å gå toppløs på stranda, forsikrer Anne-Marit Smette overfor avisa Østlendingen.

Men jord- og fuglemor Smutte vet hun må utvise den største forsiktighet under svangerskapet om det skal resultere i en velskapt storspove. For opprinnelig ruget hun på to egg, men bikkja hennes kom i skade for å dytte litt hardt på det ene under en badetur forrige uke, med det resultat at ett av eggene sprakk.

Ektemannen Knut har fått «karantene» fram til nedkomsten. Det blir hans jobb å finne fluer og andre insekter til fugleungen når den tid kommer. Deretter er det meningen at storspoven skal få leve sammen med ekteparets høner fram til den blir flyvedyktig.

- Vi er nok litt gærne i slekta mi, medgir Anne-Marit Smette, som forteller at hennes bestemor i sin tid diet en grisunge som ble utstøtt fra bingen.

(NTB)