Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jordnære skjebneskildringer

Mange liv flettes sammen i en raus fortelling uten den store språklige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lett å bli grepet av skjebnene som Margaret Skjelbred uanstrengt, men likevel innstendig trekker opp i sin nye roman. Gjennom en fortelling om sorg, kjærlighet og skyld viser hun hvordan menneskelivene henger sammen - hvordan én handling kan skyve i gang flere historier og påvirke flere livsløp.

Å skade et barn

Skjelbreds persongalleri er et slags tverrsnitt av befolkningen. Hun skildrer det velstående og tilsynelatende vellykkede legeekteparet Fredrik og Rigmor, som skjuler likegyldigheten til hverandre bak en høflig fasade. Hun beskriver den ferme og stødige bondekona Grethe, som lever for tre fosterbarn, i tillegg til sine fire egne. Og ikke minst gir hun en desperat stemme til den tørrlagte og nyfrelste Eveline. Skjebnene flettes sammen idet Fredrik stikker av etter å ha kjørt på en unggutt. Den hardt skadde ungdommen er Grethes fostersønn og Evelines sønn. Både for Fredrik og Eveline blir et oppgjør med de gamle og nye smertepunktene i livet nødvendig.

Intens beretning

Det som starter som en litt omstendelig og treg historie med lett stereotype romanfigurer, utvikler seg ganske snart til en intens beretning om skyld og sorg over forspilte, frarøvete og misbrukte muligheter. Skjelbred tør befatte seg med livsklisjeene og de store spørsmålene. Det er noe folkelig over fortellerstilen; den er enkel, ukunstlet, upretensiøs. Det språklige uttrykket er ikke veldig spennende, men historien og tematikken er det. Voksenlivene Skjelbred beskriver, er ofte på urovekkende vis gjenkjennbare. Likevel er det skildringen av barna, og særlig av barndommen til Eveline og den døve tvillingbroren, som griper dypest. «Om forlatelse» er en erfaringsnær og ærlig roman som berører livsspørsmål det er godt å tenke igjennom.

Hele Norges coronakart