FORHOLDSVIS KRAFTIG: Skjelvet i natt målte 3,78, noe seismolog Tormod Kværna i Norsar betegner som forholdsvis kraftig. Grafikk: Norsar
FORHOLDSVIS KRAFTIG: Skjelvet i natt målte 3,78, noe seismolog Tormod Kværna i Norsar betegner som forholdsvis kraftig. Grafikk: NorsarVis mer

Jordskjelv i Hedmark

Målte 3,78. Politiet nedringt i natt om smell og risting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet). «Signaler fra et jordskjelv lokalisert i Elverum-Rena området ble registrert på seismiske stasjoner i Norge omkring kl 03», melder forskningsinstituttet Norsar.

Skjelvet målte 3,78 og hadde episenter omtrent 13 kilometer vest-nordvest for Elverum.

Seismolog Tormod Kværna i Norsar betegner overfor NRK Dagsnytt skjelvet som «forholdsvis kraftig». Norsar kommer tilbake med detaljer om nattens skjelv seienre i dag.

Simen Engelund fra Herradsbygda, en mil sør for Elverum, satt i stua med en kompis da de hørte en dyp buldring og hele huset begynte å riste.  

- Vi ble nesten litt redde og gikk for å sjekke gangen for å se om det kom noen. Da vi skjønte at det var et jordskjelv ble vi faktisk litt lettet, forteller han til Dagbladet.  

Han antar at den kraftige ristingen varte i omtrent 5-6 sekunder før det roet seg litt ned.  

- Det hørtes ut som en vaskemaskin som ristet, bare ganger ti, sier han.

- Buldret og klirret - Vi våknet av at hele huset ristet. Det buldret og klirret i glass. Vi bor ganske langt fra hovedveien og annet som lager lyd så vi skjønte fort at det var et jordskjelv. Det var en bisarr måte å våkne på og jeg følte meg litt desorientert med en gang, forteller Daniel Arukwe Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos politiet kimet telefonen i ett sett i natt. Trond Ola Berg, operasjonsleder ved Hedmark politidistrikt, forteller at de første telefonene kom i 03-tiden i natt og holdt på i omtrent tre kvarter.

- Det ble en del henvendelser. De fleste lurte på om vi hadde hørt smell og fortalte at husene deres ristet, så vi skjønte fort at det dreide seg om et jordskjelv. Vi merket at politihuset her på Hamar ristet også, før det kom et smell, sier han til Dagbladet.

Han forteller at folk ringte fra Elverum, Rena, Hamar, Løten og Våler.

Politiet brukte natten til å ta imot telefoner fra bekymrede borgere, men det er ikke meldt om skader på verken personer eller bygninger.

- Ganske ekkelt Her noen beskrivelser til Dagbladet fra Hedmark i natt:

•- Jeg ble letta over å lese deres nyhet om jordskjelv da jeg våknet i dag tidlig - da var det verken drøm eller hallusinasjoner, det jeg opplevde i natt. Det kunne kjennes som om et tog kjørte forbi vinduet, og jeg lyttet, men hørte ikke en lyd. (Lillehammer)

•- Dette skjelvet kunne tydelig merkes også så langt unna som i Hov-Dokka-området sørvest i Randsfjorden i Oppland. Personlig våknet jeg av det, og ser på fb at folk i området har kommentert at "det rister og dundrer"

•- Vi våknet av buldring og risting rundt klokka 03 i natt (Løten).

•- Jeg sitter på kjøkkenet er er på nett. Klokka 03.05 0305 ristet det i hele bygget. Mens det holdt på smalt det en gang.Bor på Østby øst for Trysil. Det var ganske ekkelt å kjenne bygget riste slik.

•- Det rista godt og hørtes godt. Både her på Hamar vi bor og på Rena og i Elverum har venner sagt de merka det.