Jordskjelv i Lofoten - folk rømte husene

VÆRØY (NTB): Et forholdsvis kraftig jordskjelv fikk folk på Værøy i Lofoten til å rømme husene sent lørdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det seismologiske observatoriet NORSAR på Kjeller i Akershus registrerte signalene fra jordskjelvet som inntraff i nærheten av Værøy klokken 22.40, og som hadde en styrke på 3,3 på Richters skala og varte i mer enn ti sekunder.

  Jordskjelv i denne størrelsen registreres fra en til to ganger årlig i Norge. Forsker Jan Fyen ved NORSAR opplyser at skjelvet på Værøy var relativt kraftig etter norske forhold.

Merkbart

Ifølge Nordlands Framtid var skjelvet merkbart over hele Værøy. Det ble imidlertid ikke meldt om skader på verken mennesker eller bygninger.

  Brynjulf Barexstein forteller at det var en skremmende og uhyggelig opplevelse. Skjelvet fikk hele huset hans til å riste, og det singlet i kopper og kar.

Sprang ut

- Det gikk kaldt nedover ryggene våre, og vi sprang ut på verandaen. Der fikk vi se at også naboen hadde funnet det tryggest å søke utendørs mens skjelvet sto på, sier Barexstein til avisa.

  Ifølge forsker Jan Fyen ligger Værøy i et område i Nordland som relativt hyppig opplever skjelv.

  Det sterkeste skjelvet som vi kjenner til i nyere norsk historie, inntraff rundt 1820 på Lurøy i Nordland. Dette skjelvet har senere blitt beregnet til cirka 6 på Richters skala.