Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jordskjelv med styrke 7,4 i Japan

Avblåser tsumamivarsel.

SENTER: Denne grafikken fra US Geolocigal Survey viser episenteret for skjelvet. Foto: USGS
SENTER: Denne grafikken fra US Geolocigal Survey viser episenteret for skjelvet. Foto: USGS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et jordskjelv med styrke 7,4 har rammet i nærheten av den japanske byen Kumamoto, sør i landet.

Meteorologene i Japan utstedte først et tsunamivarsel etter jordskjelvet, men denne ble siden avblåst.

Jordskjelvet inntraff på 40 kilometers dyp bare en kilometer sørvest for byen Kumamoto, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS.

Frykter store skader Byen Kumamoto sør i Japan har drøye 700 000 innbyggere, og det er foreløpig usikkert hvor store skader jordskjelvet kan føre til. Det er foreløpig ikke meldt om skadde eller omkomne:

Seismolog Reynir Bödvarsson ved Uppsala universitet frykter at skjelvet kan få alvorlige konsekvenser.

- Dette jordskjelvet er i samme størrelsesorden som, og kanskje til og med litt kraftigere enn, skjelvet i Kobe på 1990-tallet, da 6000 mennesker omkom, sier han til nyhetsbyrået TT, ifølge NTB.

Han sier det er vanskelig å forutse konsekvensene av jordskjelv, fordi så mye avhenger av hvordan bygninger i området er konstruert.

Bare minutter før ble det meldt om et jordskjelv med styrke 7,1 med en dybde på sju kilometer like i nærheten, skriver Reuters.

Flere omkom torsdag Skjelvet skjer dagen etter at minst ni mennesker døde og 1000 ble skadd i et jordskjelv med stykre på 6,4 torsdag, skriver BBC.

En rekke bygninger raste sammen, og områdene sør i Japan er blitt rammet av over hundre etterskjelv siden.

Fredag jobbet redningsarbeidere med å forsikre seg om at det ikke er flere savnede og døde begravd i ruinene. Den japanske regjeringen har satt inn 3000 personer i arbeidet.

SØKER LY: En kvinne søker ly på et hotell etter nok et jordskjelv i byen Kumamoto. Dagens skjelv var det kraftigste av flere skjelv det siste døgnet. Foto: REUTERS/Kyodo/NTB scanpix
SØKER LY: En kvinne søker ly på et hotell etter nok et jordskjelv i byen Kumamoto. Dagens skjelv var det kraftigste av flere skjelv det siste døgnet. Foto: REUTERS/Kyodo/NTB scanpix Vis mer

— Bekymringen for etterskjelv er stor, og mange valgte derfor fortsatt å oppholde seg utendørs, vekk fra bygninger, opplyser Shotaro Sakamoto, en offentlig ansatt i regionadministrasjonen i Kumamoto, ifølge NTB.

Dagbladet oppdaterer saken

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!