Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jordskjelv på Svalbard i natt

Torgrim våknet av at veggene ristet. Ble målt til 6,2 på Richters skala.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svalbard ble i natt rystet av et kraftig jordskjelv.

Skjelvet ble målt til 6,2 på Richters skala. Det skal være et av de kraftigste skjelvene registrert i Norge i moderne tid.

Flere etterskjelv

Det uavhengig forskningsinstitutt NORSAR, som spesialiserer seg innen seismologi og anvendt geofysikk, melder at det første skjelvet kom 03.46 i natt.

Episentret lå cirka 140 kiliometer sørøst for Longyearbyen. Her ble skjelvet målt til 5,5 på Richters skala.

Flere etterskjelv fulgte, med en styrke på 2,2-3,7. Det siste skjelvet ble målt klokka 05.50  i dag tidlig.

- Det var et skjelv som ville gitt betydelige skader dersom det hadde skjedd et sted der det var folk, og ikke i havet. Da hadde vi snakket om en betydelig humanitær katastrofe, sier seniorforsker i NORSAR, Conrad Lindholm til NRK Nordnytt.

- Veggene skalv

VÅKNET AV SKJELVET: Innbyggerne i Longyearbyen våknet i natt av et kraftig jordskjelv. Selve episentret lå 14 mil sørøst for byen. Her ble jordskjelvet målt til 6,2 på Richters skala. Foto: REUTERS/SCANPIX
VÅKNET AV SKJELVET: Innbyggerne i Longyearbyen våknet i natt av et kraftig jordskjelv. Selve episentret lå 14 mil sørøst for byen. Her ble jordskjelvet målt til 6,2 på Richters skala. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Torgrim Holm og kjæresten, som bor i Longyearbyen, våknet i morges av at veggene skalv.

- Senga skalv også. Hunden vår Frøya våknet og gjødde kraftig. Da gikk jeg ut for å se om det var en orkan eller kraftig vær. Men det er jo et betonghus, så det skulle være merkelig, sier Holm til Dagbladet.no.

Vadsø-mannen har bodd på øya i to år. Det er det første jordskjelvet han opplever.

- Er det et jordskjelv? Det er det dummeste spørsmålet man stiller seg. Svaret er jo ja, ler Holm. 


Ingen materielle skader 

Han ser ingen materielle skader i Longyearbyen, men politiet er i full gang med å kartlegge gruvene i russiske Barentsburg og de som tilhører Store Norske.

- Så langt er alle tilbakemeldinger der gode. Det er ikke meldt om skader, sier sysselmannsførstebetjent Roar Mordal Hilde i Longyearbyen til Dagbladet.no.

- Det er heller ikke meldt om andre materielle skader så langt. vi får se når folk begynner på jobb om det kommer noe da, sier han.

image: Jordskjelv på Svalbard i natt


Faren ikke over
- Et jordskjelv på 6,2 er uvanlig sterkt i Norge, og er noe av det sterkeste vi har hatt, sier Farrokh Nadim, direktør ved International Centre for Geohazards i Oslo. Sist gang Norge var rammet av et like sterkt skjelv var i 1819, i Mo i Rana.

Nadim advarer at befolkningen på Svalbard om at jordskjelvfaren ennå ikke er helt over.

- Ved slike sterke skjelv er det vanlig med flere små etterskjelv i etterkant.

Alle steder i verden kan rammes av jordskjelv.

- Det er flere jordskjelv i Norge hver eneste dag, men de er så små at de bare registreres gjennom måleinstrumenter, sier Nadim.

Forrige gang det var et jordskjelv i nærheten av Longyearbyen, var 29. oktober 2006, da det gikk et skjelv rundt 260 kilometer sørøst for Longyearbyen. Skjelvet målte 3,7 på Richters skala, skriver Svalbardposten.

AUTOMATISKE MÅLINGER: Kartet viser automatiske jordskjelvregistreringer foretatt av NORSAR.
TAUBANEN STÅR: Den gamle taubanen som har fraktet kull på kryss og tvers av Lonyearbyen står solid i vintermørket.
HUS PÅ PÅLER: Mange av Longyearbyens hus er trehus som står på påler i permafrosten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media