Jordskjelv rystet Stockholm

Kan skje i Oslo - men aldri livstruende, sier seismolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Nattevandrere i sentrale deler av Stockholm ble skremt av et jordskjelv mellom 01 og 01.30 i natt. SOS-telefonen i den svenske hovedstaden ble nedringt av folk som først trodde det hadde vært en eksplosjon i byen.

Politiet satte i gang en stor redningsoperasjon med bakkestyrker og helikopter uten å fine spor av røyk, ild eller skadested.

Først i formiddag ble det klart at kjempesmellen og risting i gater og gulv var et jordskjelv til 2,0 på Richters skala.

- Vi kjenner bare til tre-fire slike skjelv i Stockholmsområdet på flere hundre år, sier seismolog Reynir Bodvarsson ved Uppsala universitet til Expressen.

Kan skje i Oslo

Hans kollega Johannes Schweitzer ved jordskjelvobservatoriet Norsar kan både advare og berolige beboere i Oslo og andre tett befolkede områder i Norge.

- Slikt kan skje også i Oslo, men det vil aldri være farlig. Ingen har omkommet av jordskjelv her i landet så vidt vi vet, sier Schweitzer. Han betjener Norsars vakttelefon, og den første telefonen denne uka kommer fra Dagbladet.no.

Seismologen finner svake registreringer av nattens skjelv i Stockholm ved jordskjelvstasjonen i Hamar.

-2,0 på Richter er ikke noe stort og farlig skjelv. Hvis du ligger i den myke seng, vil du ikke oppdage det. Men det rister i tv-stolen og når du går gata, sier Schweitzer.

Selv har han opplevd skjelv på 5,4 i Nederland. - Det var midt på natta, og da våknet jeg av at senga ristet.

Selv om det klirret i glassruter, fikk ingen bygninger åpenbare skader i Stockholm i natt. Et skjelv på 2,0 gjør normalt ikke mer galt enn å forlenge betongsprekker som allerede er der med grunnforhold og bygningsskikker på våre breddegrader.

2,88 ved Mo i Rana

- De siste telefonene fra publikum her hjemme, kom 21. mai. Da ble det målt et skjelv til 2,88 om lag 24 kilometer nordvest for Mo i Rana, sier Schweizer.

Her finner de siste skjelvene registert fra norske jordskjelvstasjoner.

Det kraftigste jordskjelvet målt i Oslo, var i 1904 med 5.4 på Richters skala.

Landene rundt Middelhavet er mest utsatt for kraftige, livstruende  jordskjelv i Europa. Under havets bunn gnisser grensene til Afrika og Europa mot hverandre.

DET VAR INGEN EKSPLOSJON men et jordskjelv som skremte opp nattevandrere i Stockholm i natt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer