Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jordskjelv rystet Vestfold

Jordskjelvet som rammet søndre del av Vestfold hadde trolig en styrke mellom 2,5 og 3,0 på Richters skala. Det opplyser seismolog Jan Fyen ved det seismologiske observatoriet NORSAR på Kjeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fyen har ikke finstudert målingene etter skjelvet, men er ganske sikker på at styrken ikke er over 3,0.

Det var klokken 22.00 at folk i områdene rundt Sandefjord og Larvik merket en kraftig rystelse. Engstelige folk som ringte politivaktene i Sandefjord og Larvik har forklart at det virket som om skjelvet kom fra sjøen.

Ikke uvanlig

- Skjelvet varte i 5-6 sekunder, og kan ha sentrum i Oslo-fjorden. Hvor det nøyaktige sentrum er vil vi først fastslå fredag, når vi har finstudert målingene, sier Fyen.

Seismologen opplyser at det ikke er uvanlig med skjelv i dette området.

- I løpet av de 10 siste årene har det vært en del skjelv med varierende styrker, som har oppstått enten på land eller på havbunnen i Oslo-fjorden. I 1904 hadde vi det til nå sterkeste skjelvet, som vi antar hadde en styrke på 5,5 på Richters skala.

Skalaen er bygget opp slik at et skjelv med styrke 4,0 er 10 ganger sterkere enn et skjelv med styrke 3,0.

Brudd i skorpen

I følge Fyen er årsaken til at det skjer en del jordskjelv i dette området spenninger i jordskorpen.

- Etter siste istid har landet hevet seg, men hevingen har ikke vært helt jevn. Det har ført til at vi har fått en del svake områder, hvor jordskorpen lett kan briste. Et slikt område er Oslo-graven, som ligger i Oslo-fjorden. Her oppstår det skjelv når en del av jordskorpen hever seg mer enn en annen, og utløser et brudd i skorpen.

Imidlertid er det ingen grunn for folk i området å frykte store skjelv som de som har rammet Japan og vestkysten av USA.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!