Jordskjelv større enn antatt

FAIZABAD (NTB-Reuters-AFP): Det kraftige jordskjelvet i Afghanistan i helgen kan ha rammet et mye større område enn hjelpemannskapene har vært klar over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet på mennesker som bekreftes omkommet er nesten 5000. Men fra helikoptre har redningsmannskaper oppdaget at skjelvet har gjort store ødeleggelser langt utover områder der hjelpen er blitt satt inn til nå.

- Det kommer meldinger om omfattende ødeleggelser lenger nord i distriktene Chah-ab og Shar-i-Bozurg, opplyste en talsmann for FN i dag.

Trenger husly

FN, Røde Kors og andre organisasjoner har sendt telt, mat og medisiner til den avsidesliggende jordskjelv-regionen. Det bodde 60 000 mennesker i området som er rammet. Jordskjelvet målte 7,1 på Richters skala.

- Målet er å skaffe husly for disse menneskene, sa en FN-representant i Islamabad. Det også er mangel på mat, fordi matvarelagre er blitt begravd i sammenraste bygninger.

Det er fare for kolera- og dysenteri-epidemier, og hjelpemannskapene frykter at de skiftende værforholdene kan føre malaria.

45 000 mennesker skal ha blitt hjemløse etter jordskjelvet bare i Rostaq og Chah-ab. I Rostaq er 21 landsbyer jevnet med jorda, og i Chah-ab er 26 landsbyer ødelagt.

Norsk hjelp

Den norske Afghanistankomiteens program-koordinator i Badakshan, Hermione Youngs, bekrefter at det er stort behov for mat, rent vann, ulltepper og telt.

Hun opplyser på radio fra Shar-i-Bozurg at distriktet bare er tilgjengelig med helikopter og at det er ni timers gange til nærmeste bilvei. Biltransporten til nærmeste sykehus, i Taloqan i Takhar-provinsen, tar 16 timer.

De ødelagte landsbyene ligger i over 2000 meters høyde og temperaturen varierer fra 20 grader om dagen til null om natten.

Ingen våpenhvile

Samtidig har Taliban-militsen gjort det klart at de ikke vil slutte å slåss, tross naturkatastrofen og redningsarbeidet som pågår i regionen.

Kampene pågår delvis i de jordskjelvrammede områdene, blant annet ved Bangi i Takhar-provinsen.

Taliban, som kontrollerer to tredeler av Afghanistan, innstilte kamphandlingene midlertidig da et jordskjelv rammet den nordlige delen av landet i februar. - Det blir ingen våpenhvile denne gang, sa Muttaqi.

(NTB-Reuters-AFP)