Jordskjelvet påvirket tiden

Skjelvet som forårsaket flodbølgekatastrofen fikk jorda og tiden til å rotere raskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jordskjelvet utenfor Sumatra var så kraftig at tiden gjorde et hopp, fastslår forskerne.

Bevegelsen på kontinentalplaten som forårsaket skjelvet, førte til at 150 000 kvadratkilometer av havbunnen sank omlag 10 meter. Den enorme forandringen var så stor at selve jordklodens rotasjon ble påvirket, og gjorde døgnet ett titusendels sekund kortere.

Møt eksperten

- Det blir som når en skøyteløper trekker til seg armene. Da blir farten høyere. Det skjedde også med jordkloden, forklarer seniorforsker Hans E. F. Amundsen ved PGP-senteret ved Institutt for Fysikk ved Universitetet i Oslo.

Klokken 11.00 var han på nettmøte for å svare på dine spørsmål om jordskjelvet, tsunamien, og hva som skjer når slike oppstår. Svarene leser du nedenfor!

Ustabil klode

Selv om ett tiendels sekund neppe får folk til å stille om klokka, er kreftene som skal til enorme.

- Jeg kan ikke huske noe lignende akkurat nå. Dette var en veldig stor hendelse. Samtidig er det mye som skjer med jordas rotasjonsakse. Mange tror at jordkloden og jordrotasjonen er stabil, men slik er det ikke.

- Jordoverflaten er i konstant bevegelse, og kloden skjelver rundt sin egen akse omtrent som en femkrone roterer på et bord, sier Amundsen til Dagbladet.no.

- Egen melodi

Han forklarer at platen under Sumatra beveger seg 6 centimeter hvert år i gjennomsnitt, men at det skjer i rykk og napp. Jordskjelvet andre juledag var et slik kjemperykk, der et 150 000 kvadratkilometer stort område gjorde et hopp på mellom fem og ti meter.

- Slike plater i bevegelse finner man flere steder. India presses nordover, og er årsaken til fjellkjeden Himalaya. Det er denne plata som delvis går under Sumatra. Særlig stillehavsplaten under Japan er i bevegelse, forteller han.

- Selv om livet på jorda påvirkes, slik denne siste hendelsen har vist, er selve jorda robust og forandrer seg hele tiden. Den spiller sin egen melodi, sier Amundsen til Dagbladet.no.

TIDSHOPP: Jordskjelvet som utløste tsunamien målte 9 på richterskala - så kraftig at jorda roterte raskere og gjorde dagen ett titusendel sekund kortere.
SVARTE DEG: Seniorforsker Hans E. F. Amundsen svarte lesernes spørsmål om jordskjelv og naturkrefter.