Jordskjelvet sterkere enn antatt

Styrken var 9, ikke 8,8 - det betyr at det var dobbelt så kraftig.

KRAFTIG SKJELV: Byen Natori i Miyagi-ble hardt rammet. Nå viser det seg at jordskjelvet var sterkere enn først anntatt.  AFP PHOTO / JIJI PRESS
KRAFTIG SKJELV: Byen Natori i Miyagi-ble hardt rammet. Nå viser det seg at jordskjelvet var sterkere enn først anntatt. AFP PHOTO / JIJI PRESSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved et skjelv som måler styrke 9 utløses dobbel så mye energi, som ved et skjelv som måler styrke 8,8. Det på det som ikke helt presist omtales som Richters skala, sier seniorforsker Conrad Lindholm ved forskningsinstituttet NORSAR til NTB.

Energiutløsningen ved skjelv dobles for hver annen desimal på skalaen som anvendes, ifølge Lindholm.

NORSAR driver blant annet forskning innen seismologi og anvendt geofysikk og har ansvaret for og opererer noen av verdens største jordskjelvstasjoner.

Skjelvet som rammet Japan er det største som har rammet landet i historisk tid. Skjelvet har gitt en bruddsone i jordskorpen på 400-500 kilometer. Det kraftigste jordskjelvet som noensinne er registrert, var skjelvet i Indonesia i 2004 som hadde en styrke på 9,3. Det skapte en bruddsone i jordskorpen på 1.200 kilometer, ifølge seniorforsker Conrad Lindholm.

(NTB)