- Jordskjelvet tilsvarte 712 Hiroshima-bomber

Derfor er ødeleggelsene så enorme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge det meteorologiske instituttet i India tilsvarte energien som ble utløst under jordskjelvet i Nepal lørdag hele 712 Hiroshima-bomber. Det skriver indiske Telegraph.

Den pensjonerte forskeren og seismologen Hilmar Bungum sier at han ikke kan bekrefte at tallet er korrekt, men mener det høres sannsynlig ut.

- Jeg har ikke regnet på det, men det ligger nok på det nivået, ja, sier Bungum til Dagbladet.

- Mister fotfestet I Nepal, og særlig i områdene rundt skjelvets episenter, er ødeleggelsene enorme. Nye bilder viser bygninger som har rast fullstendig sammen, og hele landsbyer som er nær sagt er utslettet.

I hovedstaden Katmandu forsøker slektninger og hjelpemannskap desperat å grave ut ofre fra ruinene, noen med bare hendene.

DØDSTALLET STIGER: Over 4400 mennesker er nå bekreftet omkommet etter det katastrofale jordskjelvet som rammet Nepal lørdag. Bildet viser hvordan lokalbefolkningen i Katmandu fortvilet forsøker å grave fram mennesker fra ruinene. Foto: Narendra Shrestha/EPA/Scanpix
DØDSTALLET STIGER: Over 4400 mennesker er nå bekreftet omkommet etter det katastrofale jordskjelvet som rammet Nepal lørdag. Bildet viser hvordan lokalbefolkningen i Katmandu fortvilet forsøker å grave fram mennesker fra ruinene. Foto: Narendra Shrestha/EPA/Scanpix Vis mer

- Men for hver time som går, minker mulighetene for å finne flere overlevende, sier programleder Kyrre Lind i Leger uten Grenser til Dagbladet.

Over 4400 mennesker er bekreftet omkommet, men landets president Sushil Koira frykter det endelige tallet over døde vil nå 10 000 når redningsmannskapene har tatt seg inn til alle de berørte områdene.

Skjelvet, som hadde en styrke på 7,9, er det kraftigste i Nepal på 80 år. Det største som er registrert i Norge hadde en styrke på 5,8 og var med det 900 ganger svakere, forteller Bungum.

Blant mennesker som var i Nepal og Katmandu da skjelvet inntraff lørdag, har noen fortalt at det føltes som være i en båt i full storm.

I RUINER: Bilder fra Kathmamdu i Nepal viser de enorme konsekvensene av jordskjelvet som rammet landet lørdag. Mer enn 4400 mennesker er nå bekreftet drept etter skjelvet. Foto: Narendra Shrestha/EPA/Scanpix
I RUINER: Bilder fra Kathmamdu i Nepal viser de enorme konsekvensene av jordskjelvet som rammet landet lørdag. Mer enn 4400 mennesker er nå bekreftet drept etter skjelvet. Foto: Narendra Shrestha/EPA/Scanpix Vis mer

- Man vil få problemer med å stå oppreist, sier forsker Bungum.

- Både psykologisk og rent bokstavlig mister man fotfeste under et så kraftig skjelv, fortsetter han.

Frykt for nytt skjelv Men, som han sa til Dagbladet i helga, er det ikke skjelvet i seg selv som tar flest liv.

- Det er en dramatisk forskjell mellom å befinne seg innendørs og utendørs under et slik skjelv. Det er innendørs risikoen ligger, når bygningene kollapser, sier han.

Det er blitt registrert mer enn 100 etterskjelv i Nepal etter lørdag. Det kraftigste hadde en styrke på 6,7, opplyser Bungum.

GRAVER FRAM OFRE: Håpet om å finne overlevende er fortsatt til stede i Nepal. I hovedstaden Katmandu forsøker slektninger og hjelpemannskap desperat å grave ut ofre fra ruinene. Foto: Narendra Shrestha/EPA/Scanpix
GRAVER FRAM OFRE: Håpet om å finne overlevende er fortsatt til stede i Nepal. I hovedstaden Katmandu forsøker slektninger og hjelpemannskap desperat å grave ut ofre fra ruinene. Foto: Narendra Shrestha/EPA/Scanpix Vis mer

- For hver dag som går nå synker sannsynligheten for kraftige etterskjelv, sier han.

- Kan det komme et nytt skjelv nå av samme styrke som det første?

- Det er veldig lite sannsynlig, men man kan ikke utelukke det. Historisk sett pleier slike store skjelv komme alene, svarer seismologen.

Her er lista over de fem kraftigste jordskjelvene siden 1900, ifølge US Geological Service:

1. Chile i 1960 Verdens kraftigste jordskjelv målt etter Richters skala rammet Chile 22. mai 1960. Skjelvet ble målt til ekstreme 9,5 på skalaen.

UTSLETTET: Denne fjellandsbyen som ligger like ved jordskjelvets episenter er fullstendig ødelagt. Bildet er publisert av Nepals tidligere statsminister, Baburam Bhattarai på Facebook.
UTSLETTET: Denne fjellandsbyen som ligger like ved jordskjelvets episenter er fullstendig ødelagt. Bildet er publisert av Nepals tidligere statsminister, Baburam Bhattarai på Facebook. Vis mer

Episenteret var i nærheten av Cañete, som ligger rundt 60 mil sør for hovedstaden Santiago.

1655 personer døde som følge av skjelvet. 3000 ble skadet og 2 millioner mennesker ble hjemløse på grunn av jordskorpens plutselige og nådeløse forskyvninger.

De fleste døde som følge av den enorme tsunamien som traff fastland kort tid etter skjelvet. Kystbyene ble totalt ødelagt av bølger som nådde så høyt som 11,5 meter.

Energimengden som ble frigjort under skjelvet tilsvarte styrken til en million Hiroshima-bomber. Dette skjelvet hadde dobbel så stor styrke som verdens nest kraftigste jordskjelv.

LETER ETTER OVERLEVENDE: Fortsatt har mange status som savnet etter jordskjelvet, og håpet om å finne overlevende blant ruinene er sterkt. Foto: Narendra Shrestha/EPA/Scanpix
LETER ETTER OVERLEVENDE: Fortsatt har mange status som savnet etter jordskjelvet, og håpet om å finne overlevende blant ruinene er sterkt. Foto: Narendra Shrestha/EPA/Scanpix Vis mer

To dager etter jordskjelvet, fikk vulkanen Puyehue utbrudd, som sendte aske og damp så høyt som 6000 meter opp i lufta. Utbruddet fortsatte i flere uker. På torsdag meldte chilenske myndigheter om at Calbuco-vulkanen sør i Chile har våknet til liv og spytter røyk og aske flere kilometer opp i lufta.

2. Alaska i 1964 Tidenes nest kraftigste jordskjelv hadde sitt episenter 12 mil utenfor byen Anchorage i Alaska, og målte 9,2 på Richters skala.

Jordskjelvet og den etterfølgende tsunamien tok livet av 131 mennesker.

3. Indiahavet i 2004 Utenfor kysten av nordlige Sumatra 26. desember smalt to jordplater sammen og skapte et jordskjelv som nådde 9,15 på Richters skala. Men det er den enorme tsunamien som fulgte etter jordskjelvet verden ser skrekkslagent tilbake på.

Katastrofen kostet til sammen 230 000 mennesker livet i landene rundt Indiahavet.

En serie undersjøiske jordskjelv ble utløst som følge av at Burmaplaten angivelig ble løftet 10 meter over Indiaplaten.

HER VAR DET ET TEMPEL: En munk står foran det som inntil lørdag var det kjente tempelet Syambhunaath Stupa. Foto: Narendra Shrestha/EPA/Scanpix
HER VAR DET ET TEMPEL: En munk står foran det som inntil lørdag var det kjente tempelet Syambhunaath Stupa. Foto: Narendra Shrestha/EPA/Scanpix Vis mer

Tsunamien som ble utløst traff land i Bengalbukta, og kystområdene i Thailand, Sri Lanka, Indonesia, India, Malaysia og Maldivene kun få timer etter at skjelvet ble utløst ved hyposenteret 07.58 lokal tid.

Anslagsvis 4000 nordmenn befant seg i land som ble rammet av tsunamien. Mange av dem var barnefamilier på juleferie i Thailand eller på Sri Lanka.

18. juni hadde en identifisert 84 døde norske statsborgere, som tilsvarer det offisielle tallet på døde nordmenn etter naturkatastrofen. Blant dem var 26 barn under 18 år.

4. Japan i 2011 11. mars 2011 oppstod det et jordskjelv ved Tõhku i Japan, 130 kilometer øst for byen Sendai på landets nordøstre kyst mot Stillehavet.

Skjelvet målte 9,0 på Richters skala.

Skjelvet var så sterkt at halvøya flyttet seg 2,4 meter.

I begynnelsen av april bekreftet japanske myndigheter 13 127 drepte, 4 793 skadede og 14 348 savnede som følge av jordskjelvet og tsunamien. Dessuten var over 125 000 bygninger skadet eller ødelagt.

5. Russland i 1954 Kamtsjatka-regionen, helt øst i Russland, opplevde et jordskjelv med en styrke på 8,28 på Richters skala i 1954. Det ble ikke rapportert om at menneskeliv gikk tapt, men jordskjelvet skapte enorme bølger på Hawaii.