Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jordskjelvofre kunne vært reddet

Hundrevis av mennesker står i fare for fryse i hjel etter jordskjelvet i Nord- Afghanistan i forrige uke. Noen er allerede døde. Hadde nordmannen Zacharias Backer (68) fått det som han ville i fjor høst, ville jordskjelvofrene fått hjelp på et langt tidligere tidspunkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Backer som leder Røde Kors-føderasjonens arbeid i Afghanistan, hadde i september i fjor klar en beredskapsplan, i samarbeid med Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC.

I 16 provinser, som ofte rammes av flom og jordskjelv, skulle det forhåndslagres telt, ulltepper og medisiner. I tillegg skulle det bygges opp en permanent distribusjonsorganisasjon.

I første omgang skulle opplegget dekke et behov for 123000 mennesker.

Liten giverglede

Røde Kors manglet om lag fire millioner kroner på å få satt i gang arbeidet. Det skortet på giverglede, blant annet i EU-landene og USA.

- Den jordskjelvrammede Takhar-provinsen var ett av de stedene vi skulle forhåndslagre, sier Zacharias Backer til Dagbladet.

Om det forhåndslagrede utstyret hadde vært på plass i Nord-Afghanistan, ville det trolig vært nok til å hjelpe de skadde og husløse jordskjelvofrene. Hjelpen ville også ha kommet i gang umiddelbart etter jordskjelvet.
Nå måtte det fraktes inn hjelp fra utlandet og hjelpemannskapene har ennå ikke nådd fram til alle de isolerte landsbyene.

- Billigere

- Slik forhåndslagring er også langt billigere enn å hente bistanden utenfra, sier Backer.

Han er for tida i Norge, men drar i begynnelsen av neste uke tilbake til sitt hovedkvarter i Kabul. Før han kommer dit, skal han blant annet ha møte med USAs ambassade i Pakistan for å drøfte beredskapsplanene.

Backer satser nå på å få i gang forhåndslagringen så fort som mulig.

For det er fremdeles ikke for seint. Hvert eneste år er det storflommer og jordskjelv i det krigsherjede Afghanistan.

Han har fått samordnet tjenestene til Afghanistans Røde Halvmåne, Røde Kors' søsterorganisasjon. For første gang har han også fått frivillige inn i Røde Halvmåne-systemet.

- Vi skal utdanne 1100 frivillige til å stå for distribusjon av hjelp. Målsettingen er at halvparten av disse skal være kvinner. Det har også myndighetene akseptert, sier Zacharias Backer.
Det er ikke dårlig i det Taliban-styrte Afghanistan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!