Jordskjelvofre slåss om nødhjelpen

Over 40 000 er døde etter jordskjelvet i Pakistan og India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag nådde de første nødhjelpssendingene fram til Muzaffarabad i Kashmir. Byen er fullstendig ødelagt etter lørdagens jordskjelv, og desperate mennesker knuffet og slåss for å få tilgang til de sårt tiltrengte forsyningene.

Forsendingen inneholdt tepper og 120 tonn mat, som skal være nok til å mate 240 000 mennesker i fem dager. Ytterligere 80 millioner tonn mat er på vei, men det er langt fra nok.

- Det trengs hundretusener av telt og nødboliger for de som har mistet alt, sier Jan Egeland til CNN.

Hjelpen forsinket

Dårlig vær i området gjør hjelpearbeidet ekstra vanskelig, melder nyhetsbyrået AP.

- Nødhjelpen er blitt forsinket på grunn av dårlig vær. Det er fortsatt umulig å komme fram til store deler av regionene er på grunn av jordras som har ødelagt veinettet, sier FN i en pressemelding.

I deler av Nord-Pakistan, India og stridsområdet Kashmir er hele landsbyer utslettet. De overlevende kaver seg gjennom fjell av ruiner og søppel for å lete etter overlevende, mat og rent vann.

Blokkerte veier, mangel på helikoptre og dårlig vær gjør at hjelpen bruker lang tid på å komme fram til avsidesliggende strøk. Mange er frustrerte og desperate og tyr til plyndring.

Spår 80 000 døde

Dødstallene stiger stadig etter jordskjelvkatastrofen i Sørøst-Asia. Ingen vet hvor mange som ligger omkommet under sammenraste bygninger, men antallet omkomne er allerede oppe i 42 000, melder CNN.

41 000 skal være døde i Pakistan alene. 1 239 er bekreftet omkommet i India, og fire i Afghanistan.

De offisielle dødstallene er ifølge pakistanske myndigheter 23 000, men militære kilder slår fast at antallet ofre så langt ligger mellom 35 000 og 40 000. Flesteparten av de omkomne bodde i Himalaya-regionen i Kashmir.

Waseem Yaqhoob, talsmann for den islamske hjelpeorganisasjonen Islamic Relief, tror dødstallene vil overstige 80 000.

- Dette kan komme veldig nært tsunami-nivået. Det er horribelt. Det er virkelig forferdelig, sier han til TV-kanalen.

I tillegg til de svimlende dødstallene er minst fem millioner mennesker blitt hjemløse som følge av skjelvet.

Levende begravd

Fremdeles finner redningsmannskaper overlevende etter lørdagens kjempeskjelv.

I går kveld ble ei to år gammel jente og moren hennes funnet i ruinene av ei 11 etasjer høy boligblokk i Margalla Towers-komplekset i Pakistans hovedstad Islamabad.

Totalt er 25 mennesker blitt reddet ut herfra, og i dag tidlig fikk redningsmannskapene kontakt med enda en person som ligger levende begravd.

Utenlandsk pengehjelp begynner nå å finne veien til de jordsjelvrammede områdene. Så langt har Japan bidratt med 130 millioner kroner, Canada med 110 millioner dollar, USA med 325 millioner og Norge med 8,5 millioner kroner.

HJELPEN ER PÅ VEI: Nødhjelp fra Sveits ble i dag sendt med transportfly fra Zurich til Pakistan. Behovet for mat, telt og andre forsyninger er enormt.