Jordskjelvvarsling

Skaper kaos og frykt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TOKYO (Dagbladet.no): Forskere klarer nå å forutsi kraftige jordskjelv som vil ramme Japan, opptil 40 sekunder før folk i storbyene kjenner rystelsene.

Frykter panikk

Ved å vite hvor skjelv rammer og hvor kraftige de vil være, kan befolkningen bli varslet i forkant og ta sine forholdsregler for å unngå skader og dødsfall.

Men systemet som skal tas i bruk fra neste vår har en negativ effekt. Under testperioden for utvalgte brukere har det vist seg at folk rømmer bygninger i panikk, noe som igjen skaper farlige situasjoner.

Kritikere er redd noen vil bli skadd under evakuering, kanskje til og med bli trampet ned av flyktende mennesker, feks under en konsert eller på et idrettsarrangement.

Rask utregning

Med tidligere seismologisk utstyr brukte man rundt to minutter på å tolke de første signalene om at et jordskjelv var i anmarsj, til man hadde en kalkyle på hvor kraftig det ville bli og hvor det rammet.

Innen man var ferdig med utregningen hadde skjelvet allerede rammet folk. Nytt utstyr gjør denne jobben langt raskere og mer presis. Om et skjelv starter i Stillehavet øst for Japan, noe som er svært vanlig, kan folk i hovedstaden Tokyo få beskjed opptil 40 sekunder før de kjenner rystelsene.

Tidligere denne uka var det to skjelv som folk i Tokyo merket. Begge var på 5,6 på Richter skala, og kom med halvannen times mellorom. Det knaket i vegger og vinduer og høye bygg svaiet.

Skjelvets senter var i havet øst for Tokyo.

Et slikt skjelv ville blitt varslet med det nyutviklede systemet. Grensen går ved 4 på Richter skala.

Mobilvarsling

Varslingsystemet vil være et viktig og til tider avgjørende verktøy i katastrofeforebyggende arbeid.

- Vi må tenke nøye gjennom hvordan folk vil reagere på informasjonen de får og hvordan de får den. Dette er informasjon publikum aldri tidligere har hatt tilgang til, sier en representant for myndighetene i Japan til avisa The Yomiuri Shimbun.

Folk skal få beskjed via skjermer på offentlige steder og over radio. I kontorbygninger kan det gå en alarm. Kanskje blir det mulig å få jordskjelvvarslinger på mobiltelefonen også, som en betaltjeneste.

<B>JORDSKJELV VANLIG I JAPAN:</B> Her fra Toyokoro, der skjelvet har skapt sprekker i veien.