Jørgen Kosmo (69) er død: - En tillitsvalgt av første klasse

Ap-veteranen takkes av Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg for sin innsats for samfunnet og partiet.

GIKK BORT: Tidligere forsvarsminister, riksrevisor, stortingspresident og Ap-topp Jørgen Kosmo gikk bort 24. juli 2017. Torbjørn Grønning / Dagbladet
GIKK BORT: Tidligere forsvarsminister, riksrevisor, stortingspresident og Ap-topp Jørgen Kosmo gikk bort 24. juli 2017. Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ap-veteran, tidligere stortingspresident, riksrevisor og forsvarsminister Jørgen Kosmo (69) er død, etter en tids sykdom.

Jonas Gahr Støre er blant dem som i dag minnes Jørgen Kosmos innsats for samfunnet.

- Han var vært syk en tid og våre tanke går til familien, sier Ap-lederen mandag formiddag.

- Jørgen var en tillitsvalgt av første klasse. En person det var lett å snakke med, en person man kunne stole på. Hele det politiske landskapet i Norge minnes i dag Jørgen Kosmo som en bauta, fortsetter Støre.

- En person med mye humor

Kosmo bekledde en rekke betydningsfulle verv gjennom et langt liv i offentligheten. Han var stortingsrepresentant i 20 år, fra 1985 til 2005. I den perioden tjente han også som statsråd ved to anledninger: Kosmo var forsvarsminister for Gro Harlem Brundtland fra 1993 til 1997 og arbeidsminister i Stoltenberg I-regjeringa fra 2000 til 2001.

Som stabssjef for daværende statsminister Gro Harlem Brundtland minnes Støre spesielt samtalene med Kosmo på tomannshånd.

- Han var uvanlig direkte. En person med folkelig og uformell stil, og ikke minst mye humor, sier Støre.

- Vil bli dypt savnet

Også Jens Stoltenberg roser Kosmo på Twitter mandag formiddag.

- Jørgen Kosmo vil bli dypt savnet. Han kombinerte det prinsipielle med det praktiske. En sjelden politisk håndverker, skriver NATO-sjefen.

I 2001 ble Kosmo stortingspresident, en rolle han hadde i fire år før han i 2006 ble utnevnt til Norges nye riksrevisor. Den jobben bekledde Kosmo til 2013, da han ble erstattet av Per-Kristian Foss.

Foss husker sin forgjenger som en tydelig person, og sier Kosmo har vært viktig for Riksrevisjonen.

- For Riksrevisjonen var han en viktig sjef, som var godt likt av utrolig mange medarbeidere, og det jeg tror mange i Riksrevisjonen kan kalle en «likanes kar». Han var viktig som en person som presenterte Riksrevisjonens rapporter på en tydelig og modig måte, sier Foss til Dagbladet.

I november 2005 ble Kosmo tildelt St. Olavs Orden for embetsfortjeneste.

Kosmo hadde artium fra 1968 og var utdannet tømrer. Han arbeidet som bygningsarbeider i ti år før han ble valgt inn på Stortinget. I tiden før Stortinget var Kosmo blant annet ordfører i Horten fra 1984 til 1985.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer