FOREDRAG:  I foredraget «Refleksjoner fra et venteværelse», sier allmennlege Jørgen Skavlan at de fleste av oss kjenner for godt etter. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
FOREDRAG: I foredraget «Refleksjoner fra et venteværelse», sier allmennlege Jørgen Skavlan at de fleste av oss kjenner for godt etter. Foto: ELISABETH SPERRE ALNESVis mer

Jørgen Skavlan: - Vi surmuler over møkkavær, drittpolitikere og at det ikke er noe på tv

Legen tar et oppgjør med surmulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi kommer ikke til å dø på sykehjem, men i en jacuzzi finansiert av Nav, sier en av landets mest populære fastleger, Jørgen Skavlan i foredraget «Refleksjoner fra et venteværelse», under Arendalsuka.

Det skriver Agderposten.

Ifølge Skavlan er antall legebesøk doblet de siste 30 åra. Nordmenn går i gjennomsnittet til fastlege hver fjerde måned, hele livet gjennom. I foredraget forteller han at det de fleste søker er samtalen, og at lite blir fikset med gips og skalpell.

Skyggesidene Norge er, i flere år på rad, kåret til verdens beste land å bo i. Til tross for dette, er det danskene som i en årrekke er kåret til verdens lykkeligste mennesker.

Skavlan mener at det ikke finnes noe så flott som norsk velferd, men at vi må tørre å snakke om skyggesidene.

- Vi surmuler over møkkavær, drittpolitikere og at det ikke er noe på tv. Danskene lever ett år kortere enn oss, men hvem ville vel ikke byttet bort det året på sykehjem med å sitte og skåle i kald øl mens sola skinner i ansiktet, sier Skavlan.

Kjenner fryktelig godt etter Ifølge Agderposten, understreket Skavlan at dette ikke gjelder alvorlig syke mennesker, men 90 prosent av de han møter kjenner så fryktelig godt etter. Selv skulle han skulle ønske det fantes rosa resepter.

- Da ville jeg gitt pasienten en partner eller kjæreste som man kunne snakket med og hatt det koselig med. Sosiale relasjoner kan gjøre underverker for folkehelsa, sier han.

Fastlege og nestleder for norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin, er ikke helt enig med Skavlan.

- Man kan godt si at det er mange som er flinke til å kjenne etter, men vi i helsevesener ber folk om å faktisk kjenne etter, og gå tidlig til legen. Vi må også ta ansvar for den tendensen til helseangst som er i ferd med å utvikle seg. Og jeg har ikke noen sans for at Jørgen Skavlan legger skylda på pasientene for det, sier Brelin til Dagbladet.

Objektive samtalepartnere Det Breling er enig i, er at det er mange som oppsøker fastlegen for samtalens skyld. Men overraskende eller unødvendig, det syns han ikke det er.

- Det dreier seg ikke om noen avansert samtaleterapi. Folk har ofte tillit til fastlegen sin. Vi kan være objektive samtalepartnere som folk også stoler på, sier han.

Han legger til nære, gode relasjoner er bra for helsa. Der er han og Skavlan helt enige i.

- Ensomhet er et stort problem. Det er dessverre vanskelig å gjøre noe med dette fra et fastlegekontor, men at gode relasjoner er helsebringende, er jeg helt sikker på, sier Brelin.

Dagbladet har vært i kontakt med Jørgen Skavlan. Han ønsket ikke å kommentere saken ytterligere.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram