- SYKT: Da Jørgen Rong Davik kjørte i Grimesvingene i Bergen, reagerte han kraftig på det han så ved siden av ham på veien. To lastebiler kom kjørende, den ene med båter som last, bare adskilt av et tilsynelatende kort slepetau. - Ulovlig, sier politiet i Bergen. Video: Jørgen Rong Davik Vis mer

Jørgen skremt av synet av lastebilene. Politiet: - Dette er ulovlig

Lastebil slepte lastebil. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag kveld kom Jørgen Rong Davik kjørende mellom Arna og Fana utenfor Bergen. Det han så fikk ham til å reagere kraftig:

To lastebiler kjørte tett i tett inntil hverandre.

- Jeg kommer opp på siden og ser at et veldig kort slepetau binder lastebilene sammen. Det reagerte jeg veldig på, forteller han til Dagbladet.

Davik bestemte seg for å legge seg bak de to lastebilene, for å kunne dokumentere det han så.

Det var Bergens Tidende som først omtalte saken.

  • Se video øverst i saken.

- Sykt

Etter at Davik publiserte videoen på Facebook, fikk han en kommentar om at noen også hadde sett dem kjøre slik på Hardangervidda.

- Jeg vet ikke om det er sant eller ei, men i så fall har de kjørt langt, og det er skremmende. De fleste jeg har snakket med synes a det er sykt at det er mulig.

Selv om han dokumenterte lastebilene, så ville han ikke «blande seg for mye inn». Han kontaktet derfor politiet, som ikke hadde mulighet til å aksjonere.

- Jeg kjørte etter dem helt til lastebilen stoppet, før jeg ringte politiet. De hadde ikke tid til å komme. De har heller ikke spurt etter noe mer informasjon eller materiale fra meg.

- Kan miste førerkortet

Atle Heradstveit er politibetjent på trafikkseksjonen i Bergen sentrum politistasjon. I likhet med Jørgen Rong Davik, reagerer han på hvordan lastebilene opptrådte i trafikken.

- Dette er ulovlig kjøring. Veien de kjørte på er veldig trang og svingete, og det er viktig at det som brukes for å trekke et kjøretøy på offentlig vei er tydelig merket. Avstanden er også for kort, og det er fare for påkjørsel mellom disse kjøretøyene.

Heradstveit forteller Dagbladet at man kan risikere å miste førerkortet for slik trekking.

- Om vi hadde sett dette ville vi ha skrevet en anmeldelse og gjort opp målinger. Så hadde det vært opp til politijuristen om førerkortet skulle blitt beslaglagt eller ei.

Filming i trafikken

Selv om Heradstveit er alt annet enn fornøyd med slepingen av lastebilene, vil han også rette en pekefinger mot Jørgen som filmet det.

- Det er ikke greit. Man skal ikke ta blikket av veien, og han begår derfor også et lovbrudd. Det er lett å bli fristet til å dokumentere hendelser i trafikken, men det er ikke tillatt å bruke en håndholdt mobiltelefon når en kjører.

- Jeg brukte en hurtigfunksjon på telefonen, så jeg hadde ikke blikket vekk fra veien, påpeker Davik.

- Viktig å varsle politiet

Når det gjelder lastebilene, forteller politibetjent Heradstveit at de ikke kommer til å foreta seg noe i denne konkrete situasjonen, men han vil likevel oppfordre folk til å gi politiet informasjon om trafikkfarlig adferd.

- Vi har ikke nok dokumentasjon når det gjelder identifisering i denne saken. Men ved å kjøre slik pådrar man politiet og publikums oppmerksomhet. Det var varslet, men vi hadde ikke kapasitet til å reagere på det.

- Det kan være at den man varsler om har flere lignende forhold bak seg. Da kan enda en varsling være det lille som skal til for at vi aksjonerer på det. Så selv om vi noen ganger må prioritere annerledes, så oppfordrer vi publikum til å si ifra.

Davik mener at politiet burde rykket for å ta dem når de sto stille.

- Dette skal ikke skje. Veiene de kjørte på da jeg så dem er veldig svingete og trange. Dersom de måtte ha bråstoppet så hadde nok den bakerste lastebilen smelt inn i den foran.