Jørn Lier Horst om Anna-drapet: - Politiet manglet handlekraft

Politiets logg viser at politiet i Telemark brukte flere timer før de sendte ut nasjonalt varsel og ba om helikopter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les hele loggen her

(Dagbladet): - Det kan virke som om først og fremst operasjonssentralen mangler handlekraft i initialfasen, sier Jørn Lier Horst til Dagbladet, etter å ha lest gjennom polititets logg, som viser hva de gjorde dagen Anna Medvedeva ble drept.

(Les hele loggen i vinduet over. Skroll nedover bildet for å lese hele loggen. Forkortelser blir forklart nederst i dokumentet. Du må trykke på dokumentet én gang før du kan skrolle hvis du leser på mobil. Du kan også lese hele loggen her).

Horst er en av Norges mest kjente kriminalforfattere, og var tidligere etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt.

I går publiserte Dagbladet politiets logg, som viser hva politiet gjorde de 18 timene fra Anna Medvedeva (26) ringte politiet fra bagasjerommet 14. oktober 2012 til ekssamboeren Mikael Svantesson ble pågrepet.

Les alt om Anna-saken her!

Ringte fra bagasjerommet 09.58 14.oktober 2012 ringte Anna politiet.

11.30 ble hun kvalt med en klut dynket i rødsprit i et skjul ved Grønskjær skisenter. Svantesson og Annas ett år gamle sønn ble ikke funnet før klokka tre på natta i Sverige.

Loggene viser blant annet:

• Det tok 50 minutter fra Anna ringte til politiet kom fram til stedet hvor Anna og hennes ett år gamle sønn ble kidnappet.

STOR LETEAKSJON: Det tok mer enn et døgn etter at Anna Medvedeva ringte til nødsentralen før politiet fant henne. Foto: PEDER GJERSØE/NTB SCANPIX
STOR LETEAKSJON: Det tok mer enn et døgn etter at Anna Medvedeva ringte til nødsentralen før politiet fant henne. Foto: PEDER GJERSØE/NTB SCANPIX Vis mer

• Først etter to timer ba politiet om helikopterbistand fra Oslo politidistrikt.

• Først etter to og en halv time sendte politiet ut en Nasjonal melding.

• Ikke før tre og en halv time etter Annas telefon ble det besluttet å sette stab, og først 15.36 møttes staben.

• Utrykningsenheten ble ikke forhåndsvarslet før 14.40.

- MANGLET HANDLEKRAFT: - Det kan virke som om først og fremst operasjonssentralen mangler handlekraft i initialfasen, sier Jørn Lier Horst til Dagbladet, etter å ha lest gjennom polititets logg, som viser hva de gjorde dagen Anna Medvedeva ble drept.
- MANGLET HANDLEKRAFT: - Det kan virke som om først og fremst operasjonssentralen mangler handlekraft i initialfasen, sier Jørn Lier Horst til Dagbladet, etter å ha lest gjennom polititets logg, som viser hva de gjorde dagen Anna Medvedeva ble drept. Vis mer

• Kripos ble først varslet fem og en halv time etter Annas telefon. Først da ble det besluttet å varsle grensestasjonene i Sverige og Danmark.

• Bilen til Svantesson ble først etterlyst seks timer etter Annas telefon.  

• Riksalarmen ble først sendt ut åtte timer etter at Anna hadde ringt.

• Først 02.28 anmodet Kripos om telefonsporing av Svantessons mobiltelefon i Sverige.

- Kunne vært gjort annerledes - Det er lett å se at ting kunne vært gjort annerledes i lys av det vi i ettertid vet om hva som foregikk, sier politimester ved Telemark politidistrikt, Rita Kilvær, til Dagbladet. 

HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

Hun viser til at bilen til Svantesson ble etterlyst internt i politiet på et langt tidligere tidspunkt.

- Etter min oppfatning ble det gjort mye godt politiarbeid, som relativt raskt ledet til pågripelse og at det bortførte barnet ble tatt hånd om. Samtidig ser vi at det utvilsomt er ting vi kan lære og som kan gjøres bedre. Det har vi tatt med oss som en viktig del av det store endringsarbeidet som pågår i norsk politi for tiden, sier politimesteren.

Horst mener at politiets manglende handlekraft kan være på grunn av manglende rutiner og planverk.

- Det kan også ha sammenheng med at søndag morgen normalt er den tiden uka med lavest bemanning. Da faller alle vurderinger, beslutninger og gjøremål på enkeltpersoner, sier Horst.

- KUNNE VÆRT GJORT ANDERLEDES: - Det er lett å se at ting kunne vært gjort annerledes i lys av det vi i ettertid vet om hva som foregikk, sier politimester ved Telemark politidistrikt, Rita Kilvær, til Dagbladet. 
FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
- KUNNE VÆRT GJORT ANDERLEDES: - Det er lett å se at ting kunne vært gjort annerledes i lys av det vi i ettertid vet om hva som foregikk, sier politimester ved Telemark politidistrikt, Rita Kilvær, til Dagbladet. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer